4 Ιουλ 2011

Φάρμακο κατά του καπνίσματος συνδέεται με καρδιοπάθειες

Φάρμακο κατά του καπνίσματος συνδέεται με καρδιοπάθειες
Οι υγιείς καπνιστές που λαμβάνουν βαρενικλίνη για να κόψουν το κάπνισμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών σύμφωνα με νέα μελέτη.



Ένα φάρμακο που βοηθά τους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή συνήθειά τους ενδεχομένως συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Στο συμπέρασμα αυτό, το οποίο αφορά την ευρείας κυκλοφορίας δραστική ουσία βαρενικλίνη (εμπορική ονομασία Champix), κατέληξε διεθνής ομάδα επιστημόνων η οποία προέβη σε ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας («Canadian Medical Association Journal»), οι ειδικοί συνδέουν για πρώτη φορά τη βαρενικλίνη με την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων σε καπνιστές χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών.
Τόσο η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Pfizer όσο και αρκετοί καρδιολόγοι επισημαίνουν ωστόσο ότι το κάπνισμα αυτό καθαυτό συνιστά πολύ σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και η διακοπή του αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα μέθοδο πρόληψής τους. Η βαρενικλίνη, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς της νέας μελέτης, έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική ως βοήθημα για αυτή τη διακοπή.
Πολλές μελέτες
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και της Ιστ Ανγκλια της Βρετανίας εξέτασαν 14 μελέτες οι οποίες είχαν διερευνήσει τα καρδιαγγειακά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε καπνιστές οι οποίοι είχαν λάβει το φάρμακο.
Σε αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότερα από 6.000 άτομα και όλες τους εκτός από μια είχαν διενεργηθεί σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιακών ασθενειών. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν άνδρες ηλικίας κάτω των 45.
Στη μετα-ανάλυσή τους οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι από τους 4.908 καπνιστές που είχαν λάβει το Champix 52 παρουσίασαν σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή ή αρρυθμία σε σχέση με 27 από τους 3.308 συμμετέχοντες στους οποίους είχαν χορηγηθεί εικονικά φάρμακα.
Μικροί αριθμοί
Ο δρ Γιουν Λόκ του Πανεπιστημίου της Ιστ Ανγκλια παραδέχθηκε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί. Επεσήμανε όμως ότι κατά τη γνώμη του αυτό συμβαίνει επειδή οι μελέτες διεξήχθησαν σε υγιείς ανθρώπους και εξέφρασε την άποψη ότι ο κίνδυνος είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος για καπνιστές οι οποίοι έχουν ήδη παρουσιάσει κάποια καρδιακά προβλήματα.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία στο παρελθόν είχε εισαγάγει στο φυλλάδιο οδηγιών του φαρμάκου προειδοποίηση για τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, πρόσθεσε πρόσφατα μια δεύτερη σχετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων για όσους παρουσιάζουν ήδη καρδιοπάθειες ύστερα από μελέτη που διενεργήθηκε σε 700 άτομα.
Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές που προέβησαν στην ανασκόπηση των μελετών σε υγιείς καπνιστές τονίζουν: «Οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων που συνδέονται με τη χρήση της βαρενικλίνης έναντι των γνωστών ωφελειών του φαρμάκου στη διακοπή του καπνίσματος».
Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο BBC ότι η φαρμακευτική εταιρεία «διαφωνεί με την ερμηνεία των δεδομένων» στη συγκεκριμένη μελέτη η οποία, όπως τόνισε, «έχει περιορισμούς».
«Το Champix» υπογράμμισε «αποτελεί μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για τους καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους ειδικούς που τους παρακολουθούν για τον προσδιορισμό των φαρμάκων που είναι κατάλληλα για αυτούς».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More