4 Ιουλ 2011

Ατέλειωτη κατηφόρα για το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος


Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί κατά 4 μονάδες τον Ιούνιο και διαμορφώνεται στις 70 μονάδες, στη χαμηλότερη δηλαδή επίδοση της τελευταίας διετίας. Επίσης, εκ νέου πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρατηρείται για τον Ιούνιου σε σχέση με τα ήδη ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περσινού Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όλοι οι επιμέρους δείκτες επιδεινώνονται: Οι ήδη έντονα αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθενούν περαιτέρω, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η πρόθεση για αποταμίευση, αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία, που φθάνουν στη δυσμενέστερη ιστορικά επίδοσή τους.
Τον περσινό Δεκέμβριο ο δείκτης είχε πέσει στις -68,5 μονάδες ενώ τον φετινό Ιούνιο έπεσε ακόμα πιο κάτω στις -75 μονάδες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε τόσο χαμηλά τον Ιούνιο, επειδή «ήταν ένας μήνας με πλήθος αρνητικών μηνυμάτων, που επέτειναν τη δυσπιστία των Ελλήνων για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει σύντομα από αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση», όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας. Οι πολιτικές αναταράξεις όξυναν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα, καθώς δεν φάνηκε να δημιουργούν ιδιαίτερες προσδοκίες.
Οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρώπη παραμένουν οι Έλληνες με το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να εντείνει την ανασφάλεια των ελληνικών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, τους προσεχείς 12 μήνες, διευρύνονται σημαντικά στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου, με το σχετικό δείκτη να «κατρακυλά» στις -62,9 μονάδες από -55,5.
Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική κατάστασή τους θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, αυξάνεται στο 76% από 69%, ενώ και πάλι μόλις ένα 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση.
Ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, το προσεχές 12μηνο, επιδεινώνονται, επίσης, τον Ιούνιο και διαμορφώνονται στις -72,7 μονάδες από -67,6.
Ιστορικό χαμήλό και στην αποταμίευση.Το συντριπτικό 87% από 83% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, το επόμενο 12μηνο, ενώ το 12% από 15% την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή.
Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώνεται επίσης και ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, τους προσεχείς 12 μήνες, ο οποίος ανέρχεται στις 90,5 μονάδες από 84,4, υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές ομόφωνα πλέον αναμένουν άνοδο της ανεργίας, εντός 12μήνου. Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που «έχουν χρεωθεί».

Υπόλοιποι τομείς οικονομίας

Στη Βιομηχανία, οι θετικές, εδώ και τέσσερις μήνες, προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής καθίστανται αρνητικές τον Ιούνιο, ενώ και τα αποθέματα εκτιμώνται ως υψηλότερα για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις.
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις, για το τρέχον επίπεδο εργασιών, περιορίζονται, εξέλιξη η οποία, όμως, αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
Στο Λιανικό Εμπόριο, στα ίδια αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή διόγκωση. Πάντως, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζεται, ως ένα βαθμό, από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων, το επόμενο τρίμηνο.
Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο, ενώ έντονη είναι η επιδείνωση που καταγράφεται και στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More