19 Μαΐ 2011

Τα ταμεία πληρώνουν "χρυσάφι" τα αναλώσιμα υλικά

Της Ρούλας Σαλούρου

Μέχρι και 160% ακριβότερα αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία διάφορες κατηγορίες αναλώσιμων υλικών, παρότι το Παρατηρητήριο Τιμών έδειχνε ότι στην αγορά, η τιμές πώλησής τους ήταν πολύ χαμηλότερες. Υπό τις έντονες πιέσεις για δραματική μείωση των δαπανών υγείας, το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) συνεδρίασε στις 6 και τις 16 Μαίου και αποφάσισε την άμεση προσαρμογή της τιμής των αναλώσιμων υλικών με αυτές του παρατηρητηρίου τιμών, καθώς και την υπογραφή 16 συμβάσεων με τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσοκομεία, νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα κ.α.) με ενιαίους όρους για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος των δύο αυτών παρεμβάσεων, που αποφασίστηκαν από το ΣΥΣΠΥ, υπό την προεδρεία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα, είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική μείωση για περίπου 1000 υλικά ανέρχεται σε 35%.

Εκτός από την κ. Δρέττα, στο Συντονιστικό Όργανο συμμετέχουν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κ. Σουλιώτης, του ΤΑΥΤΕΚΩ, Χρ. Μπουρσανίδης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κ. Ραβάνης, και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αναλυτικά, οριστικοποιήθηκαν 16 νέα σχέδια συμβάσεων με τους παρόχους υγείας, και ισχύουν ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συμβάσεις αυτές περιέχουν ενιαίους όρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που αφορά στη λειτουργία των Μονάδων, τον καθορισμό νοσηλίων, την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και θεραπειών, τα φάρμακα, τα θεραπευτικά μέσα και τις προθέσεις (είδη και ανώτατες τιμές).

Οι οικονομικοί όροι που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις είναι σύμφωνοι με το ισχύον κατά περίπτωση κρατικό τιμολόγιο, τις τιμές του Παρατηρητηρίου ή τις τιμές που καθορίζονται από το Δ.Σ. των Ταμείων, εφόσον αυτές είναι χαμηλότερες του Παρατηρητηρίου.

Παρέχεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε τιμές και κάτω του κρατικού τιμολογίου.

Ορίζεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και η ηλεκτρονική εκκαθάριση των νοσηλίων ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της σύμβασης και την καταβολή της αποζημίωσης.

Ορίζεται η διάρκεια ισχύος να είναι τριετής για όλες τις συμβάσεις.

Παρέχεται το δικαίωμα στα ασφαλιστικά ταμεία να συμβάλλονται ατομικά με τους φαρμακοποιούς ή συλλογικά με τους Συλλόγους (Πανελλήνιο κλπ).

Παρέχεται το δικαίωμα στα ασφαλιστικά ταμεία να διακόπτουν τη σύμβαση και πριν τη λήξη της αζημίως, ανάλογα με τις διαμορφούμενες κάθε φορά ανάγκες, αφού ενημερώσουν δύο μήνες πριν τους ενδιαφερόμενους.

Οι ιδιωτικές κλινικές είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν στα ασφαλιστικά ταμεία κλίνες σε όλα τα τμήματα αυτών χωρίς εξαιρέσεις, προκειμένου για την υπογραφή της σύμβασης.

Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών για την τήρηση των συμβάσεων και προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των όρων τους, που περιλαμβάνει την επιβολή ποινικής ρήτρας που ορίζεται στο ύψος του 50% των οφειλών του προηγούμενου μήνα.

Ειδικεύτηκαν ως αιτίες άμεσης καταγγελίας της παρούσας σύμβασης οι όροι “πλαστή, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, οικονομική διαφθορά-φακελάκι, καθώς και κατευθυνόμενες καθ’ υπερβολή εξετάσεις”.

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως σε:

Σύμβαση παροχής ιατρικών υπηρεσιών (με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων).

Σύμβαση προμήθειας φαρμάκων.

Σύμβαση με διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων.

Σύμβαση Νοσοκομειακής Περίθαλψης:

• για τα συνήθη τμήματα
• για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις
• για νοσηλεία στη νεογνική μονάδα
• για αρθροπλαστικές επεμβάσεις
• για εξωσωματική λιθοτριψία
• για διενέργεια ακτινοθεραπείας με “GAMMA KNIFE – X KNIFE”
• για διενέργεια ακτινοθεραπείας με “CYBER KNIFE”

Σύμβαση με Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης «κλειστής νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας».

Σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης Νοσοκομείων & Κλινικών, καθώς και με αντίστοιχες μονάδες εκτός νοσοκομείων & ιδιωτικών κλινικών.

Σύμβαση Παροχής Φυσικοθεραπευτικών Πράξεων.

Σύμβαση στο πλαίσιο της Ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η άμεση προσαρμογή της τιμής όσων αναλώσιμων υλικών δεν έχουν εναρμονισθεί με αυτές του Παρατηρητηρίου Τιμών, μετά από τις περσινές μειώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής κατηγορίες:

- πλάκες ευθείες αυτοσυμπιεζόμενες πάχους 2,0mm τύπου Α.Ο από κράμα ΤΙ
- βίδες τιτανίου emergency διαφόρων μεγεθών για mini και μικροσκοπικά κατάγματα
- ειδικές πλάκες οστεοσύνθεσης καταγμάτων περιορισμένης επαφής

Ωστόσο, σε άλλες κατηγορίες υλικών παρατηρείται διαφορά έως και 158%.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

- εμφυτεύματα για αποκατάσταση στροφικού πέταλου ώμου, 158% απόκλιση τιμής
- άρθρωση γόνατος–υβριδιακά, 160% απόκλιση τιμής
- αυτοσυμπιέζουσες κωνικές αυλοφόρες βίδες, 129% απόκλιση τιμής

Μετά τις διαπιστώσεις, οι οποίες καθυστέρησαν σχεδόν ένα χρόνο από τις προηγούμενες παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα , αποφασίστηκε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών σε συνεννόηση με το ΣΥΣΠΥ θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις τιμών για υλικά που δεν βρίσκονται στον αντίστοιχο κατάλογό του και αφορούν αποκλειστικά εξωνοσοκομειακά αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More