17 Μαΐ 2011

Αποκρατικοποιήσεις, λουκέτα οργανισμών και απολύσεις ζητά η τρόικα

Σκληρά μέτρα που θα επισφραγίζουν τη βούληση της κυβέρνησης να σπάσει τα... αυγά απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάχθηκαν με εντατικούς ρυθμούς το σαββατοκύριακο, βρίσκονται ακόμη μακριά από την εύρεση συμφωνίας. Τα ανταλλάγματα για να δοθεί η 5η δόση του Ιουνίου αλλά και το νέο δάνειο είναι πολλά και μεγάλα, ενώ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα οξύ.

Η Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από τα 23 δισ. ευρώ του πακέτου των νέων μέτρων τα 6 δισ. ευρώ να έρθουν φέτος στα κρατικά  ταμεία. Φέρεται πολύ δυσαρεστημένη με τις κυβερνητικές ολιγωρίες στην εφαρμογή των μέτρων, με τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού και δεν έχει ακόμη συνηγορήσει στην εκταμίευση της δόσης.

Απαιτεί αναλυτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δεν θα περιγράφει απλά μέτρα αλλά θα δεσμεύεται για συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Ζητά επίσης, άμεσες ανακοινώσεις μέτρων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Μάιο, ενδεχομένως και με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων) πριν η τρόικα ανακοινώσει την έκθεση αξιολόγησης του μνημονίου, πριν δηλαδή εγκρίνει την επόμενη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα:

* Ηχηρές αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα: Απαιτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ και ο ΟΤΕ, ενώ συζητούνται οι κρατικές τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης απαιτούνται αλλαγές στην κρατική μηχανή με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κρατικές παρεμβάσεις σχήματος που θα προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την πώληση – αξιοποίηση ακινήτων.

* Λουκέτο σε προβληματικές ΔΕΚΟ και σε φορείς του δημοσίου: Το αίτημα είναι παλαιό, αλλά η κυβέρνηση, αναβάλλει αποφάσεις προκαλώντας πλέον την οργή της τρόικας που θέλει ανακοινώσεις εδώ και τώρα.

Ζητά να ανακοινωθούν από τώρα τα ονόματα δεκάδων φορέων που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους καθώς και αυτών που θα συγχωνευθούν με άλλους ή με τις υπηρεσίες υπουργείων.

* Απολύσεις εργαζομένων: Πρόκειται σε πρώτη φάση για την επίπτωση του «λουκέτου» στις ΔΕΚΟ που θα καθιστά αδύνατη την απορρόφηση των εργαζομένων από άλλες κρατικές υπηρεσίες υπό τον νέο κανόνα 1 πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις. Ζητείται όμως από την τρόικα και άρση μονιμότητας για το σύνολο του δημοσίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερου εύρους απολύσεις με την αναδόμηση της κρατικής μηχανής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η τρόικα ζητά να μπουν κάποιοι φυλακή

Να δοθούν στη δημοσιότητα ηχηρά ονόματα που κατηγορούνται για οικονομικά σκάνδαλα εδώ και τώρα απαιτεί η τρόικα. Στόχος είναι να αποδειχθεί στους δανειστές της Ελλάδος η κυβερνητική πρόθεση να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα, εντός και εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά και στο εσωτερικό να καμφθεί η έντονη  κοινωνική δυσαρέσκεια.

Κοινοτικά στελέχη ανέφεραν κατ΄ επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες ότι  η Ελλάδα έχει θεσπίσει τα μέτρα, αλλά κολλάει η εφαρμογή τους. Ως παράδειγμα έφεραν την απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τα συνεχιζόμενα κρούσματα σπατάλης στις δημόσιες προμήθειες που οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής όσων πραγματικά δικαιούνται τα δεδουλευμένα τους.

Ζητούν με μεγάλη επιμονή να δοθούν άμεσα ονόματα και να ανακοινωθούν έρευνες με στόχο «κάποιοι να πάνε φυλακή». Το ζήτημα ξεπερνά την δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών που πρωτοστατεί αυτές τις ημέρες στις συνομιλίες με την τρόικα και αναμένεται να συζητηθεί μετά το Euorgroup σε υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη που δεν διαφωνούν με την επιθετική αυτή στάση, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα πιστέψει η κοινωνία ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση για αλλαγές από τη κυβέρνηση, και θα γίνουν ανεκτά τα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

Στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της τρόικας
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου να παραστούν στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα με την ολοκλήρωση των εργασιών στις Βρυξέλλες.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More