19 Μαΐ 2011

Mέτρα 6 δισ. και ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο

Σε προαναγγελία μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο για τις περιπτώσεις κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι "όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας".

Επισήμανε ότι τα νέα μέτρα θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% το τέλος του 2011, υπογραμμίζοντας ότι "οι παρεμβάσεις δεν θα είναι εύκολες".

Απέκλεισε, πάντως, τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, την αύξηση του ΦΠΑ και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Είπε ότι κατά την προσεχή 4τια θα μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο, προαναγγέλλοντας πάγωμα προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

"Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν", επισήμανε για να συμπληρώσει: "Το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με ένα δημόσιο τομέα που είναι πολύ μεγάλος με βάση αυτά που προσφέρει στον πολίτη".

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες περί καθυστέρησης στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν έχει γίνει αντιληπτή η φιλοσοφία του νόμου που οδηγεί χωρίς πρόσθετες υπουργικές αποφάσεις στο άνοιγμα των επαγγελμάτων την 1η Ιουλίου".

"Όσα σας περιέγραψα δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων", κατέληξε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη επιμέρους θέματα που έχουν ενταχθεί στην οικονομική πολιτική και όσα άλλα μπορούμε να εντάξουμε, θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι θα κληθεί η ΝΔ σε διάλογο. "Εάν είναι να τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί", υπογράμμισε.

Γ. Ραγκούσης


"Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More