9 Απρ 2011

Προετοιμαστείτε εν όψει της συνέντευξης

difficult-interview-questionsΟι αρχικές εντυπώσεις που αποκομίζει ένας εργοδότης από έναν υποψήφιο, έχουν μεγάλη σημασία για την έκβαση της σχέσης. Οι εντυπώσεις αυτές δημιουργούνται αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ο αξιολογητής από την πλευρά της εταιρίας/ εργοδότη, θα λάβει το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή από τον ενδιαφερόμενο.
Στη συνέχεια, εφόσον κληθεί για μια συνέντευξη, ο υποψήφιος έχει την ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις με το να δείξει το ενδιαφέρον του για τη θέση, να ακούει προσεκτικά τον συνομιλητή του και να απαντάει στις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια αλλά και διάθεση να προβάλλει τις ικανότητές του. Επίσης σημαντικό είναι να κάνει ερωτήσεις και ο ίδιος, προκειμένου να διευκρινίσει σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν την εταιρία ή τη θέση.

Ένας ενθουσιώδης υποψήφιος με τα απαραίτητα προσόντα, μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον στο πλαίσιο της αρχικής επαφής και ενδεχομένως να εξασφαλίσει συμμετοχή στη συνέχεια της διαδικασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προσληφθεί από την επιχείρηση, ωστόσο αποτελεί ένα θετικό βήμα για να συμπεριληφθεί στους ικανούς υποψήφιους που θα επιλεχθούν για την τελική διαδικασία αξιολόγησης.
Τα τεστ προσωπικότητας είναι ένα σοβαρό αλλά κατ’ εξοχήν συμπληρωματικό μέσο αξιολόγησης υποψηφίων. Σε περιπτώσεις  θέσεων για άτομα χωρίς εμπειρία, και ειδικά σε μεγάλους οργανισμούς που προσλαμβάνουν μαζικά μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, τα τεστ αποτελούν μια χρήσιμη διαδικασία ώστε να γίνει  σωστή επιλογή ατόμων μεταξύ εκατοντάδων  βιογραφικών που μπορεί να υπάρχουν προς αξιολόγηση.
H σημασία της προετοιμασίας
Στο πλαίσιο της αρχικής γνωριμίας ο υποψήφιος θα πρέπει σίγουρα να είναι συνεπής στο ραντεβού του και καλά προετοιμασμένος για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του και τις ικανότητές του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει τις επιλογές του σε επίπεδο προϋπηρεσίας, εκπαιδευτικών προσόντων κλπ. και φυσικά να αιτιολογήσει την πρόθεσή του να αναλάβει την θέση αλλά και να συνεργαστεί με την ενδιαφερόμενη εταιρεία. Καλό θα είναι να έχει σκεφτεί τι απαντήσεις θα ήθελε να δώσει σε κάποιες δημοφιλείς ερωτήσεις, όπως:
-«Τι γνωρίζετε για την εταιρίας μας;»
-«Γιατί θεωρείτε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση;»
-«Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χαρακτήρα σας;»
-«Τι θα θέλατε να γνωρίζετε εσείς για τη θέση και την εταιρία;»
Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ενδεικτικές και μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την τακτική που θα ακολουθήσει ο αξιολογητής από την πλευρά της εταιρίας.
Οι παγίδες
Τα σημαντικότερα λάθη τα οποία μπορεί να κάνει κανείς είναι τα εξής:
Υπερεκτίμηση της αξίας του, δείχνοντας έλλειψη ωριμότητας
Η αξία ενός υποψηφίου στην αγορά ορίζεται από τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία του και την προσωπικότητά του. Κατά την αναζήτηση εργασίας του, ένας άνθρωπος πρέπει να μπορεί να ζυγίσει αυτή την αξία μέσα στην αγορά.
Δεν «πουλά» τα προσόντα του
Η αγορά εργασίας είναι πολύ ανταγωνιστική και οι θέσεις που πραγματικά αξίζουν από πλευράς εμπειριών, οδηγώντας σε σημαντικές καριέρες είναι οι λιγότερες και όχι οι περισσότερες. Όταν ο υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με κάποιον ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει για μια θέση ανάμεσα σε πολλούς άλλους, θα πρέπει να καταφέρει να ξεχωρίσει.
Εστιάζει πάρα πολύ και πρόωρα στα οικονομικά της θέσης
Το θέμα της αμοιβής είναι σημαντικό αλλά πρέπει να τίθεται στην κατάλληλη ώρα και με τον κατάλληλο τρόπο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει χτίσει το προφίλ του απέναντι στον αξιολογητή και να έχει επικοινωνήσει πρωτίστως τις ικανότητές του και τις προθέσεις του, πριν συζητηθούν θέματα χρημάτων.
Άλλα λάθη που δεν συγχωρούνται έχουν να κάνουν με ηθικά θέματα, όπως την ηθελημένη ψευδή επικοινωνία θεμάτων όπως πτυχία που έχει αποκτήσει κανείς, τον ρόλο και την θέση του σε ένα οργανισμό, τις αποδοχές του κ.α.
Κατερίνα Μεϊμάρογλου, Partner, Cornerstone Athens

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More