8 Απρ 2011

Οι τροφές της χαράς!

Λαχανικά και πάλι λαχανικά!
Έρευνες έχουν αποδείξει, πως τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β στον οργανισμό, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως το θαυματουργό φολικό οξύ παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών που εμπεριέχουν φολικό οξύ. Η ιδανικότερη πηγή πρόσληψης φολικού οξέος δεν είναι άλλη από τα ωμά λαχανικά, που θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας. Μια άλλη επίσης σημαντική πηγή φολικού οξέος είναι και τα όσπρια, που θα πρέπει και πάλι να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μενού μας.
Αλλά και πολύ ψάρι…
Πέρα από τα ωμά λαχανικά άλλο ένα τρόφιμο της… χαράς είναι και το ψάρι. Πλούσια σε λιπαρά Ω3, τα ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση και επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, αποτελούν ιδανικές επιλογές εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε Ω3 ενώ και οι χορτοφάγοι θα βρουν παρόμοια ευεργετικά συστατικά στους σπόρους κολοκύθας, στην κράμβη και στο λάδι από λινάρι.
Το νερό φέρνει χαρά!
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε την συγκεκριμένη συμβουλή από διαιτολόγους όταν προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα, όμως, οι έρευνες αναφέρουν, πως η αφυδάτωση είναι μια ιδιαίτερα πολύπλευρη απειλή. Έτσι, αναφέρουν, πως ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή μας και επομένως να μας κάνει κακόκεφους και δυστυχισμένους.
Το σελήνιο της ευτυχίας
Η έλλειψη σεληνίου στον οργανισμό ενδέχεται να προκαλέσει κατάθλιψη, αναφέρουν οι επιστήμονες και συμβουλεύουν να αυξήσουμε την κατανάλωση των τροφών, που το εμπεριέχουν, προκειμένου να ευεργετήσουμε τον οργανισμό μας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, είναι το κρέας, τα αυγά, τα εντόσθια αλλά και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά. Ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε σελήνιο σνακ, που μπορείτε να φάτε και στη δουλειά είναι και τα καρύδια.
Η μεσογειακή διατροφή είναι η λύση
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε, πως η λεγόμενη «μεσογειακή» διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη και χαρίζει όχι μόνο υγεία αλλά και στιγμές χαράς. Μια τροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς φαίνεται, πως είναι η λύση στην κακοκεφιά μας…
Σεροτονίνη και όχι αντικαταθλιπτικά χάπια
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό προκαλούν κακοκεφιά και εκδηλώνονται με συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης. Οι επιστήμονες προτείνουν να αυξήσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες, οι οποίες κρατούν ψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης. Τέτοιες τροφές είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός και τα φασόλια.
Το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα λέγεται, πως «ρίχνει» τη διάθεση. Οι γιατροί συμβουλεύουν, να προτιμούμε τροφές που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι οι φακές και τα υπόλοιπα όσπρια, τα φρούτα (μήλα και πορτοκάλια) καθώς και τα δημητριακά που περιέχουν βρώμη και πίτουρο. Αντίθετα, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα ζαχαρωτά και οι πατάτες και το λευκό ψωμί, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς όχι μόνο προσθέτουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό αλλά και προφανώς ευθύνονται για την κακοκεφιά μας…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More