8 Απρ 2011

Το (καφέ) λίπος… καίει θερμίδες!

Είναι δυνατόν να αδυνατίζουμε χάρη στο λίπος μας; Είναι, μαρτυρούν οι επιστήμονες αρκεί το χρώμα του να είναι καφέ! Μια πρόσφατη ανακάλυψη των ερευνητών, πυροδοτεί νέες συζητήσεις σχετικά με τις πρωτοποριακές μεθόδους, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στον «πόλεμο» ενάντια στα περιττά κιλά.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάθε οργανισμός διαθέτει έναν «μηχανισμό» καύσης λίπους, ο οποίος ενεργοποιείται με κάθε… μπουκιά! Κάθε φορά που τρώμε και προσθέτουμε θερμίδες στον οργανισμό μας,
αποβάλλουμε ένα μέρος τους καθώς ο οργανισμός μας αναγκάζεται να κάνει περισσότερες καύσεις. Οι καύσεις αυτές προκαλούν θερμογένεση και επομένως άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς ο εγκέφαλος εκλαμβάνει ως «απειλή» την άνοδο της θερμοκρασίας και μέσω των περισσότερων καύσεων και απελευθέρωσης θερμίδων από το σώμα στο περιβάλλον, προσπαθεί να επαναφέρει τον οργανισμό στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Προς αναζήτηση καφέ λίπους…
Μια πρωτεϊνη με το όνομα «θερμογενίνη», βρίσκεται εν αφθονία στο καφέ λίπος, μετατρέποντας τις τροφές σε θερμότητα χωρίς ιδιαίτερο κόπο από την πλευρά του ατόμου. Τότε, γιατί δεν αδυνατίζουμε όλοι εύκολα και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια; Είναι απλό, απαντούν οι επιστήμονες. Ίσως επειδή, δε διαθέτουμε όλοι την ίδια ποσότητα «καφέ» λίπους στον οργανισμό μας..
Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν, πως το καφέ λίπος, υπήρχε μόνο στα θηλαστικά αλλά και στα βρέφη, που τα προφύλασσε από το δριμύ ψύχος. Στους ενήλικες, υπήρχε η πεποίθηση, πως το καφέ λίπος εξαφανιζόταν με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, χάρη στην τυχαία ανακάλυψη που προέκυψε από αξονικές εξετάσεις ορισμένων ασθενών, διαπιστώθηκε, πως καφέ λίπος υπάρχει και στους ενήλικες αν και σε ποσότητες που διέφεραν από τον έναν στον άλλο.
Οι επιστήμονες προέβησαν σε περαιτέρω εξετάσεις και έρευνες, όπου και αποκαλύφθηκε, πως ελάχιστοι ενήλικες διάθεταν ικανοποιητικές ποσότητες καφέ λίπους. Μάλιστα, από τις έρευνες προέκυψε, πως όσοι διέθεταν ποσότητες καφέ λίπους στον οργανισμό τους ήταν αρκετά αδύνατοι σε αντίθεση με όσους δε διέθεταν καθόλου και ήταν ιδιαίτερα παχύσαρκοι.
Πώς το λίπος μας θα γίνει… καφέ;
Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει. Έτσι, άλλοι μπορεί να διαθέτουν καφέ λίπος στον οργανισμό τους και άλλοι καθόλου, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα κάθε φορά. Πως λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε καφέ λίπος, αν δε διαθέτουμε σχεδόν καθόλου;
Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει, πως ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες καφέ λίπους που υπάρχουν στον οργανισμό μας, ενεργοποιούνται με το ψύχος. Η λύσης επομένως για όσους δεν το διαθέτουν εν αφθονία, δεν είναι να μπουν στην… κατάψυξη αλλά να αναζητήσουν τρόπους να αυξήσουν τις ποσότητες του καφέ λίπους στον οργανισμό τους.
Οι μέθοδοι, οι οποίες δοκιμάζονται από τους επιστήμονες φαίνεται, πως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι, κάποιοι προτείνουν να ανιχνευθεί η ορμόνη που ευθύνεται για τη σταδιακή μείωση του καφέ λίπους στον οργανισμό των ενηλίκων και να αντικατασταθεί έτσι, ώστε ο οργανισμός να διατηρεί ικανοποιητικές ποσότητες καφέ λίπους ακόμη και στην ενήλικη ζωή του.
Άλλες ερευνητικές ομάδες, πιστεύουν, πως με τη χρήση φαρμάκων που ενεργοποιούν το καφέ λίπος ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες που διαθέτει ο οργανισμός θα είναι ικανές για την καύση περισσότερων θερμίδων χωρίς κόπο. Τέλος, οι πιο «σκληροπυρηνικοί» επιστήμονες, προτείνουν τον «χρωματισμό» του ανθρώπινου-λευκού-λίπους, εμφυτεύοντας κύτταρα καφέ λίπους στον οργανισμό με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης! Εναλλακτικά, δίαιτα και πάλι δίαιτα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More