9 Μαρ 2011

Υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών από Moody's

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody's, δύο μέρες μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για τις Εθνική, EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Πειραιώς, ATEbank και Attica Bank.
Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση για την Εθνική σε Ba3 από Ba1, για την EFG Eurobank σε Ba3 από Ba1, για την Alpha Bank σε Ba3 από Ba1 για την Πειραιώς σε Ba3 από Ba1 για την ATEbank σε B1 από Ba2 και για την Attica Bank σε B1 από Ba2.
Η υποβάθμιση αφορά τόσο τις καταθέσεις όσο και το χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο οίκος έδωσε αρνητικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις και των έξι τραπεζών.
Σύμφωνα με τη Moody's, η αξιολόγηση των τραπεζών αναθεωρείται λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων όσον αφορά την ρευστότητα, την ποιότητα των κεφαλαίων τους και την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

«Αν και το βασικό σενάριο της Moody's είναι ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν θα υποστούν απώλειες, ο ξένος οίκος εκτιμά ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα χρεωκοπίας της χώρας ή επώδυνης ανταλλαγής χρέους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ο ξένος οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης των τραπεζών και την εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου του ισολογισμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Moody's υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε Β1.
Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More