14 Μαρ 2011

Μηχανισμός του εγκεφάλου εξαφανίζει φόβο και άγχος

Ένα «κλικ» σ’ ένα «διακόπτη» του εγκεφάλου μπορεί να διώξει το άγχος, νικώντας παράλληλα αίτια που το προκαλούν, όπως είναι ο φόβος. Ομάδα Αμερικανών ερευνητών ελπίζει ότι θα μπορέσει να βάλει τέλος στην ψυχολογική πίεση που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά διεγείροντας ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα, το οποίο μέχρι τώρα γνώριζαν ότι σχετίζεται με τον φόβο.
fear_stress Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με επικεφαλής τον καθηγητή της Ψυχιατρικής Καρλ Ντέισροθ, χρησιμοποίησαν πειραματόζωα για να αποδείξουν ότι διεγείροντας τη δραστηριότητα αυτού
του εγκεφαλικού κυκλώματος τα οδηγούσαν σε υπερδραστηριότητα, ενώ όταν σταματούσαν τη διέγερση, τα πειραματόζωα γίνονταν πολύ πιο προσεκτικά, εμφανίζοντας φόβο, άρα και άγχος.

Σύμφωνα με την έρευνα η ανακάλυψη των μελετητών θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αγχολυτικών φαρμάκων, τα οποία θα έχουν ένα μηχανισμό δράσης αντίθετο από εκείνο των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει το φαινόμενο υιοθετώντας στην εργασία της μια τεχνολογία που ονομάζεται οπτογενετική. Στόχευσαν δηλαδή ένα κύκλωμα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου καθιστώντας φωτοευαίσθητα κάποια νευρικά κύτταρα, έτσι ώστε η δράση τους να μπορεί να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός με τα οποία τα βομβάρδιζαν. Έτσι ανακάλυψαν δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ποντικών.
Όταν διέγειραν το κύκλωμα με το φως, το άγχος και η αγωνιώδης συμπεριφορά τους μειώνονταν πάρα πολύ. Αντιθέτως, όταν σταματούσε η διέγερση, τα ποντίκια είχαν άγχος, όπως όταν βρίσκονταν μπροστά σε πραγματικό κίνδυνο.
«Η ανακάλυψη ενός κυκλώματος εγκεφάλου, του οποίου η δράση μπορεί να μειώσει το άγχος, ίσως οδηγήσει σε μια εντελώς νέα στρατηγική για τη θεραπεία» είπε ο Καρλ Ντέισροθ σημειώνοντας ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που το άγχος θα αποτελεί παρελθόν
www.madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More