19 Μαρ 2011

Η γυμναστική έχει ηλικία;

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματική. Ο οργανισμός μας μετά την ηλικία των 45 ετών, κατεβάζει «ταχύτητες» και έτσι η άθληση γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη προσπάθεια με δυσδιάκριτα αποτελέσματα.
Κατεβαίνουν οι «ταχύτητες» μετά τα 45;
Η γυμναστική κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη και άνθρωποι μέσης ηλικίας, αναγνωρίζουν τα οφέλη της και πλέον την έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Όμως, κατά πόσο η άσκηση έχει τα ίδια οφέλη για έναν 25χρονο και για έναν 47χρονο;

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ο οργανισμός μας σταδιακά χάνει την πρώτη του νεότητα και «κατεβάζει ταχύτητες». Η επιβράδυνση αυτή, ενδεχομένως επηρεάζει και τα αποτελέσματα της εντατικής άσκησης, που προφανώς δεν θα είναι τόσο θεαματικά και άμεσα όσο θα ήταν για κάποιον 20χρονο.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, αποκάλυψε του λόγου το αληθές. Οι ερευνητές μελέτησαν 3.429 γυναίκες και 16.889 άνδρες ηλικίας από 20 έως 96 ετών. Η μελέτη διενεργήθηκε από το 1974 έως το 2006 και κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες, εξασκούνταν τακτικά σε γυμναστήριο και παρακολουθούσαν τη διατροφή τους με τη βοήθεια ειδικού διατροφολόγου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, πως οι ρυθμοί προόδου έπεφταν σταδιακά με την άνοδο της ηλικίας ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών, τα αποτελέσματα της άσκησης ήταν λιγότερο εμφανή παρά τις εντατικές προσπάθειες των αθλούμενων. Και το πιο παράξενο; Αποδείχθηκε, πως οι μεσήλικες άνδρες κατέβαζαν γρηγορότερα «ταχύτητες» από ότι οι συνομήλικες γυναίκες…
Άσκηση ακόμη και χωρίς άμεσα αποτελέσματα
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν, πως ο καλύτερος τρόπος για να διανύσει κάποιος τη μέση ηλικία, δεν είναι άλλος από την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε ένα χαμηλό και απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο, αποτελεί προϋπόθεση για μια ζωή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
Και ακόμη και αν οι ρυθμοί είναι κάπως πεσμένοι λόγω ηλικίας, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως, «έστω και η ελάχιστη άσκηση είναι σαφώς πιο ωφέλιμη από την πλήρη ανυπαρξία άσκησης». Η άθληση, ωφελεί σε κάθε ηλικία ανεξάρτητα με το αν τα αποτελέσματά της θα είναι άμεσα και ορατά ή μακροπρόθεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More