12 Φεβ 2011

Πώς αντιδρούν τα δύο φύλα στον χωρισμό;

Λίγα μόλις 24ωρα μας χωρίζουν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και βάλθηκε να καταρρίψει έναν ακόμη μύθο: στον χωρισμό εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι μάλλον οι άνδρες…Το παλιό και μάλλον άστοχο ρητό «οι άνδρες δεν κλαίνε» μάλλον έρχεται να καταρρίψει μια νέα έρευνα που θέλει το λεγόμενο ισχυρό φύλο να υποφέρει πολύ περισσότερο μετά από έναν χωρισμό. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως οι γυναίκες είναι εκείνες που «καταρρέουν» μετά από έναν χωρισμό, τελικά, μια νέα επιστημονική έρευνα αναφέρει πως οι άνδρες είναι αυτοί που υποφέρουν πολύ περισσότερο…

Όταν καταρρίπτονται οι μύθοι…
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ της Φλόριντα και έβαλε κυριολεκτικά τέλος στο μύθο που θέλει τους άνδρες σκληρούς και τις γυναίκες ανήμπορες να ανταπεξέλθουν σε έναν χωρισμό.
Προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 1.000 ανύπανδρων νεαρών ενηλίκων, ανδρών και γυναικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες ηλικίας 18-23 ετών εκφράζουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τον πόνο και τα συναισθήματά τους μετά από έναν χωρισμό.
Παρά λοιπόν την έντονη διαφορά με την οποία τα δύο φύλα εκφράζουν τον πόνο τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι άνδρες παίρνουν πολύ πιο «κατάκαρδα» έναν χωρισμό από τις γυναίκες.
Η αντίδραση των γυναικών
Οι γυναίκες εκφράζουν έντονα τη στεναχώρια τους μετά από έναν χωρισμό, αναφέρουν οι επιστήμονες. Είναι μάλιστα πιθανόν να εκδηλώσουν κάποια πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, λόγω της ιδιοσυγκρασία τους έχουν έναν κύκλο ανθρώπων (φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι κ.α.), με τους οποίους συχνά συζητούν τα προβλήματά τους και έτσι μπορούν και τα ξεπερνούν ευκολότερα.
Η έρευνα αποκάλυψε πως οι γυναίκες είναι και εκείνες που συνήθως είναι περισσότερο δυνατές και αυτάρκεις και έτσι συνήθως δεν «αγκιστρώνονται» πάνω στο σύντροφό τους και μπορούν ευκολότερα να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αποδείχθηκε πως δεν ισχύει για τους άνδρες…
Μύθος οι σκληροί άνδρες;
Οι άνδρες παρά την αντίθετη επικρατούσα άποψη βιώνουν εξίσου δύσκολα με τις γυναίκες τον χωρισμό, όμως δεν έχουν τις ίδιες διεξόδους. Ο κύκλος των φίλων και γνωστών τους, στους οποίους μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους είναι πολύ πιο περιορισμένος και έτσι δεν μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τη θλίψη τους καθώς συνήθως δεν μιλούν σε κανέναν γι’ αυτήν.
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι άνδρες εξαρτώνται περισσότερο συναισθηματικά από τις γυναίκες και για τον λόγο αυτό «αποσυντονίζονται», όταν η σχέση τερματιστεί. Αρχικά, νιώθουν χαμένοι, αποπροσανατολισμένοι και κυριεύονται από έντονο άγχος καθώς νιώθουν τη ζωή τους να ανατρέπεται ριζικά.
Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι άνδρες που έχουν βιώσει ερωτική απογοήτευση έχουν τριπλάσια ποσοστά αυτοκτονιών συγκριτικά με τις γυναίκες που βίωσαν έναν οδυνηρό χωρισμό. Ο θανατηφόρος συνδυασμός αλκοόλ, θλίψης και απομόνωσης, οδηγεί πολλούς άνδρες σε δυσάρεστες καταστάσεις ενώ χιλιάδες ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους έχουν προκύψει μετά από έναν άσχημο χωρισμό.
Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως οι άνδρες βιώνουν τον χωρισμό με μεγαλύτερη ένταση από όσο και οι ίδιοι πιστεύουν όλοι ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας της τραυματικής αυτής εμπειρίας τους μπορεί να οδηγηθούν σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία τους. Αντίθετα, οι γυναίκες, είναι πολύ πιο δυνατές και αυτάρκεις και όπως αποδείχθηκε, πολύ πιο ικανές στο να ξεπεράσουν γρηγορότερα έναν επώδυνο χωρισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More