10 Φεβ 2011

Μετωπική για την Υγεία στη Βουλή και στους δρόμους

Εν μέσω πυρών, από το σύνολο της αντιπολίτευσης, που ζητά την απόσυρσή του, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Υγεία. Η συζήτηση στην ολομέλεια, η οποία διεξάγεται σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συνεχίζεται. Το μεσημέρι, γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.
Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για αποδεκτές αντιδράσεις, αλλά και απαράδεκτη κατάσταση ενός πολιτικού συστήματος που θέλει και δεν μπορεί για το φόβο του πολιτικού κόστους.
"Ρωτήσαμε τον πολίτη που στέκεται στην ουρά από τις 4 τα ξημερώματα; Ρωτάμε μόνο τους γιατρούς γιατί και η Βουλή είναι Βουλή συντεχνιών και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε", τόνισε ο υπουργός.
Καταψηφίζει η αντιπολίτευση
Αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία τοποθετήθηκαν στη Βουλή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
"Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος. Έκανε λόγο για "τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου" και απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε πως "κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους".
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το "πλέον αντιδραστικό" της Μεταπολίτευσης. "Ο  γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του", είπε.
Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι "δαιδαλώδες" και δεν θα είναι είναι αποτελεσματικό.
"Εργασιακή κόλαση" για τους γιατρούς είδε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».
Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, "γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας".
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής, ενώ οι γιατροί θα επιστρέψουν το απόγευμα και πάλι στο υπουργείο Υγείας, όπου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί.
Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να εκτιμήσουν συνολικά την κατάσταση. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αύριο στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More