18 Ιαν 2011

Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς «παράθυρα»

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.
Την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.


Τέρμα τα ψέματα, ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγορευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του και δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λοβέρδος, χθες προσήλθε στη Διυπουργική Επιτροπή με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο - η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκόολ, και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών. Ύστερα, όμως, από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ειδικότερα στα κλιμάκια ελέγχου αναμένεται να προστεθούν άλλοι 800 υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Έτσι, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «εκτός από το Λιμενικό, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει, ποιός δεν ελέγχει, για το ποιός εφαρμόζει και ποιός δεν εφαρμόζει».

Υπενθυμίζεται ότι τύποις, η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, ωστόσο μετά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, τα τασάκια έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους σε μπαρ καφέ και εστιατόρια, με το νόμο να μένει ουσιαστικά ανενεργός.
Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει πρόστιμα απο 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και έως και 5.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες. Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μαϊου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών και των καζίνων να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις.
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμπαίζει το λαό
Για «εμπαιγμό του λαού με δήθεν εξαγγελίες υπέρ της δημόσιας Υγείας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «την ώρα που τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ κλείνουν ή συγχωνεύονται, τα δημόσια Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία υπολειτουργούν από τις τεράστιες ελλείψεις, την ώρα που πάνω από 1000 φάρμακα και σειρά βασικών ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών δεν αποζημιώνονται πλέον από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία ληστεύονται άγρια από κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση εμπαίζει το λαό με δήθεν εξαγγελίες υπέρ της δημόσιας Υγείας και ξιφουλκώντας κατά της διαφθοράς και του καπνίσματος».
Καλεί δε την κυβέρνηση «αντί να βάζει τους επιθεωρητές εργασίας στο εύκολο κυνήγι των καπνιστών σε καφενεία και καφετέριες, να εξασφαλίσει την ύπαρξη ουσιαστικού ελέγχου στους τόπους δουλειάς που καθημερινά εργάτες σακατεύονται, εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ανασφάλιστοι και χωρίς δικαιώματα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More