23 Σεπ 2010

Οι Ρουμάνοι αναπολούν τις μέρες του κομμουνισμού





Καλύτερη θεωρούν τη ζωή στη Ρουμανία όπως ήταν υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, 5 στους 10 Ρουμάνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο ρουμανικό τύπο.


«Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989 -οπότε έπεσε ο κομουνισμός- ενώ το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια», διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER).


Το Ινστιτούτο σημειώνει πάντως πως η έρευνα «δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομουνιστικό καθεστώς».


Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Ρουμανία είναι επίσης ένα «εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο» που εξηγεί τη «μάλλον θετική» αντίληψη του πληθυσμού για την εποχή εκείνη, συνεχίζει το Ινστιτούτο.


Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομμουνισμό είναι η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.


Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός του πλαισίου του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι’ αυτή την περίοδο. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν ήταν χειρότερο από την κομμουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε και το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More