2 Αυγ 2010

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τα μεγέθη είναι τεράστια. Ο ακριβής αριθμός των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, δήμους και νομαρχίες είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που μόλις ολοκληρώθηκε, 768.009. Αν προστεθούν οι περισσότεροι από 200.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ), φαίνεται ότι το Δημόσιο μισθοδοτεί περί το 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Με άλλα λόγια, ο ένας στους πέντε έλληνες εργαζομένους είναι δημόσιος υπάλληλος (και πολλοί ακόμα θέλουν να γίνουν)!

Ωστόσο, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων συμβάλλει στην κατάρριψη διαφόρων μύθων για τον κρατικό μηχανισμό. Πρώτος ανάμεσά τους, ότι η χώρα μας διαθέτει ένα Δημόσιο χαμηλών προσόντων. Κι όμως. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, πέντε στους δέκα εργαζομένους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Διαθέτουν, δηλαδή, κατά τεκμήριον, τα τυπικά προσόντα για προσφορά εξειδικευμένης και ποιοτικής εργασίας.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι μύθος ότι το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι μεγάλο, χαοτικό, ανοργάνωτο- και σπάταλο. Ολοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες αυτής της πλευράς του δημόσιου τομέα, όταν χρειαστεί να συνδιαλλαγούμε με διάφορες υπηρεσίες του.

Αν προκύπτει κάτι αδιαφιλονίκητα από την απογραφή είναι το συμπέρασμα ότι το βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης του δημόσιου τομέα είναι ο ανορθολογισμός. Σ΄ αυτόν οφείλονται η υπερβολική γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, σε μεγάλο βαθμό και η διαφθορά. Απόρροια όλων αυτών είναι και η σπατάλη αδιευκρίνιστων ώς αυτήν τη στιγμή πόρων σε αμοιβές για πλασματική εργασία, επιδόματα, για δαπάνες που θα μπορούσαν να περισταλούν. Πλέον, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει καθαρή εικόνα της κατάστασης του δημόσιου τομέα. Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες. Διότι θα μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πού υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, σε ποιες υπηρεσίες και γιατί παρατηρείται αντιπαραγωγική κοσμοσυρροή, πού πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε και αποτελεσματικότερα να γίνεται η δουλειά και λιγότερο να κοστίζει.

Για να το πούμε με άλλα λόγια, έχει έρθει η ώρα της ανασυγκρότησης. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών. Το στοίχημα για ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, παραγωγικό, φιλικό στον πολίτη παραμένει ανοιχτό.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4587094

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More