19 Οκτ 2020

H Βολιβία νίκησε – Άνω του 52% το MAS

 Από την πρώτη Κυριακή και με συντριπτικό ποσοστό, 52,4% και πάνω από 20% διαφορά από τον επόμενο, εκλέγεται Πρόεδρος της Βολιβίας ο Λουίς Αρσέ, υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό του Έβο Μοράλες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κάλπης (exit polls). Δηλώσεις Μοράλες. Αποδέχθηκε την ήττα η Ανιες και συνεχάρη το MAS.

Με ποσοστό 52,4% και διαφορά άνω των είκοσι εκατοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, Κάρλος Μέσα, εκλέγεται πρόεδρος της Βολιβίας ο Λουίς Αρσέ, υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (Movimiento Al Socialismo, MAS), σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κάλπης (exit polls), και με καταμετρημένο άνω του 10% των ψήφων.

Πριν από λίγο συνεχάρη για τη νίκη τους τους Αρσέ και Τσοκεχόυάνκα η πραξικοπηματίας πρόεδρος, Ζανίν Ανιές, μέσω τουίτερ, αποδεχόμενη την ήττα της δεξιάς.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 48 ωρών, λόγω της απόφασης της εκλογικής επιτροπής να μην υπάρξει ανακοίνωση προβολών και ανεπισήμων αποτελεσμάτων, για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη, όπως ανέφεραν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και στην εκλογική επιτροπή μετέχουν και εκπρόσωποι του MAS.

«Το Κίνημα για το Σοσιαλισμό νίκησε, ο Λούτσο θα είναι ο Πρόεδρός μας», ήταν η σύντομη δήλωση νίκης του Έβο Μοράλες, που χρησιμοποίησε το χαϊδευτικό του Αρσέ, υπουργού Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μοράλες- Λινέρα, ο οποίος και πιστώνεται μέρος της επιτυχημένης σοσιαλιστικής πολιτικής τους. Ο Μοράλες ανακοίνωσε την νίκη από την Αργεντινή, όπου του έχει δοθεί άσυλο μετά την δίωξή του ως «τρομοκράτη» από τους πραξικοπηματίες.

Ο νόμιμος πρόεδρος της Βολιβίας προέβη στις δηλώσεις αυτές, μετά την καταμέτρηση του 5% των ψήφων και της ανακοίνωσης των έξιτ πολλς, ανακοινώνοντας τη νίκη του MAS. Επίσης, αναρωτήθηκε για την αργή καταμέτρηση των ψήφων και την απόκρυψη δύο εξιτ πολλς από ιδιωτικές εταιρίες, ελεγχόμενες από τους πραξικοπηματίες, οι οποίες αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους λέγοντας ότι «δεν τα εμπιστεύονται», βάζοντας αυτογκόλ στην αξιοπιστία τους.

Εντάσεις υπήρξαν έξω από εκλογικά τμήματα, όπου συγκεντρώθηκαν ακροδεξιοί, αλλά δεν πήραν διάσταση.

Κανείς, πάντως, δεν αμφισβητεί τα έξιτ πολλς, και το αποτέλεσμα, που ο Έβο Μοράλες είχε προβλέψει παρά την γενικότερη δυσπιστία, αλλά αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο. Η δήλωση Ανιές εξομαλύνει και το κλίμα, που είχε δυναμιτιστεί από τις διαρκείς αναβολές των εκλογών.

Ο δεύτερος υποψήφιος, Κάρλος Μέσα, εμφανίζεται να συγκεντρώνει 31% της ψήφου, ενώ ο εκφραστής του φασιστικού προσώπου των πραξικοπηματικών, Λουις Καμάτσο, συγκεντρώνει 14%.

Ο λαός της Βολιβίας προσήλθε στις κάλπες μαζικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρ’ ότι ο κορονοϊός θερίζει τους ιθαγενικούς πληθυσμούς, στις ουρές για να ψηφίσουν στήθηκαν με τις ώρες υπέργηροι άνθρωποι, διακινδυνεύοντας την υγεία τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More