16 Οκτ 2018

Καπιταλιστικός οδοστρωτήρας: Για ραγδαία φτωχοποίηση των συνταξιούχων στις ΗΠΑ κάνει λόγο νέα έρευνα


Πρό­σφα­τη έρευ­να του Κέ­ντρου Οι­κο­νο­μι­κής Πο­λι­τι­κής και Ανά­λυ­σης «Schwartz» προ­μη­νύ­ει ιδιαί­τε­ρα δυ­σά­ρε­στες εξε­λί­ξεις για τους μελ­λο­ντι­κούς συ­ντα­ξιού­χους στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες. Όπως ανα­φέ­ρει η έρευ­να, ένα ση­μα­ντι­κό πο­σο­στό των ερ­γα­ζό­με­νων που ανή­κουν στα «με­σαία κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα» ανα­μέ­νε­ται να βρε­θούν στο όριο της φτώ­χειας κατά την συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση τους.
Homeless man begs for money in the Financial District in San Francisco
Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, 2 στους 5 αμε­ρι­κα­νούς πο­λί­τες με­σαί­ας κοι­νω­νι­κής δια­στρω­μά­τω­σης που πλη­σιά­ζουν στα ηλι­κια­κά όρια της συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σουν ιδιαί­τε­ρα με­γά­λες οι­κο­νο­μι­κές δυ­σκο­λί­ες. Σε πε­ρί­που 8.5 εκα­τομ­μύ­ρια υπο­λο­γί­ζο­νται οι πο­λί­τες των ΗΠΑ, το βιο­τι­κό επί­πε­δο των οποί­ων ανα­μέ­νε­ται τα επό­με­να χρό­νια να πέσει δύο φορές κάτω από το ομο­σπον­δια­κό όριο της φτώ­χειας!
Σύμ­φω­να με στα­τι­στι­κά στοι­χεία της κυ­βέρ­νη­σης των ΗΠΑ, υπο­λο­γί­ζε­ται πως το 2050, οι αμε­ρι­κα­νοί πο­λί­τες άνω των 65 ετών θα ξε­περ­νούν τα 83 εκα­τομ­μύ­ρια. Καθώς το κό­στος νο­σο­κο­μεια­κής και ευ­ρύ­τε­ρα ια­τρι­κής πε­ρί­θαλ­ψης και φρο­ντί­δας στις ΗΠΑ αυ­ξά­νε­ται (βλέ­πε­τε, σε αντί­θε­ση με τη γει­το­νι­κή Κούβα όπου το σύ­στη­μα Υγεία είναι δω­ρε­άν, οι ια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες στις ΗΠΑ κο­στί­ζουν και μά­λι­στα ακρι­βά), σε συν­δυα­σμό με τις πε­νι­χρές συ­ντά­ξεις και το σχε­τι­κά υψηλό κό­στος ζωής, προ­μη­νύ­ει δύ­σκο­λες επο­χές για τους μη προ­νο­μιού­χους ηλι­κιω­μέ­νους της υπερ­δύ­να­μης.
Τα ευ­ρή­μα­τα της πα­ρα­πά­νω έρευ­νας έρ­χο­νται να προ­στε­θούν στα ήδη πολύ ανη­συ­χη­τι­κά δείγ­μα­τα για τη διεύ­ρυν­ση των κοι­νω­νι­κών ανι­σο­τή­των στη μη­τρό­πο­λη του κα­πι­τα­λι­σμού. Να θυ­μί­σου­με πως στις ΗΠΑ, πε­ρί­που 43 εκα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι (13,5% του πλη­θυ­σμού) ζουν στο όριο της φτώ­χειας, με 20 εκα­τομ­μύ­ρια εξ’ αυτών να δια­βιούν σε συν­θή­κες ακραί­ας φτώ­χειας!
Είναι στην ίδια χώρα, στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, που το 10% των πο­λι­τών ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών (πε­ρί­που 5.4 εκα­τομ. άν­δρες και γυ­ναί­κες) ζουν σε συν­θή­κες δια­τρο­φι­κής ανα­σφά­λειας, αδυ­να­τώ­ντας να έχουν ένα πιάτο φα­γη­τό στο τρα­πέ­ζι τους κα­θη­με­ρι­νά.
Αν σε αυτά προ­σθέ­σου­με την αύ­ξη­ση των αστέ­γων στις με­γα­λου­πό­λεις, τα πε­ρισ­σό­τε­ρα από 14 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά (κάτω των 18 ετών) που ζουν στο όριο της φτώ­χειας και τα 6.3 εκα­τομ. νοι­κο­κυ­ριά που δια­βιούν σε συν­θή­κες εξαι­ρε­τι­κής επι­σι­τι­στι­κής ανα­σφά­λειας, τότε γί­νε­ται σαφές ποιο είναι το πραγ­μα­τι­κό πρό­σω­πο του πο­λυ­δια­φη­μι­σμέ­νου κα­πι­τα­λι­στι­κού «πα­ρά­δει­σου» των ΗΠΑ…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More