14 Οκτ 2018

14 Οκτωβρίου 1960: Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις


castro
Στις 14 Οκτώ­βρη 1960 η κυ­βέρ­νη­ση της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει την εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, των πε­ρισ­σό­τε­ρων εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και των βα­σι­κών βιο­μη­χα­νιών. Ηταν μια από­φα­ση κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας για την πο­ρεία της επα­νά­στα­σης που απο­κτού­σε πλέον σο­σια­λι­στι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Γε­νι­κά, όμως, το 1960 ήταν μια κρί­σι­μη χρο­νιά για τον προ­σα­να­το­λι­σμό της Κού­βας. Η εχθρό­τη­τα της Ουά­σιγ­κτον απέ­να­ντι στην κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση με­τα­τρέ­πε­ται σε επι­θε­τι­κή πο­λι­τι­κή. Μέσα απ’ αυτή τη σύ­γκρου­ση, το κα­θε­στώς της Κού­βας απο­κτά ολο­έ­να και πιο ρι­ζο­σπα­στι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και ενι­σχύ­ει τους δε­σμούς με τη Σο­βιε­τι­κή Ενωση και τα άλλα σο­σια­λι­στι­κά κράτη.
Στις αρχές του 1960 έχουν αρ­χί­σει να ωρι­μά­ζουν στις ΗΠΑ τα σχέ­δια ανα­τρο­πής της επα­νά­στα­σης και στις 4 Μάρτη 1960 οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυ­στι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­κα­λούν έκρη­ξη στο γαλ­λι­κό φορ­τη­γό «Λα Κουμπρ», που βρί­σκε­ται στο λι­μά­νι της Αβά­νας, έχο­ντας με­τα­φέ­ρει όπλα. Η έκρη­ξη ήταν ταυ­τό­χρο­να προει­δο­ποί­η­ση προς την ηγε­σία της Κού­βας, η οποία είχε δε­χτεί το Φλε­βά­ρη τον αντι­πρό­ε­δρο της Σο­βιε­τι­κής Ενω­σης Ανα­στάς Μι­κο­γιάν και έχει υπο­γρά­ψει μαζί τους τις πρώ­τες εμπο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες.
Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ δια­κό­πτουν την πα­ρο­χή τε­χνι­κής βο­ή­θειας προς την Κούβα, όμως ο Κά­στρο απα­ντά με την υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιούνη. Η Ουά­σιγ­κτον προ­χω­ρεί στον υπέρ­τα­το εκ­βια­σμό. Στις 6 Ιούλη δια­κό­πτει κάθε ει­σα­γω­γή κου­βα­νι­κής ζά­χα­ρης (τα έσοδα από την πώ­λη­ση της οποί­ας ήταν το 80% του ακα­θά­ρι­στου εγ­χώ­ριου προ­ϊ­ό­ντος της Κού­βας), ενώ ταυ­τό­χρο­να τα δι­υ­λι­στή­ρια της Τε­ξά­κο, της Στά­νταρ Οϊλ και της Σελ στην Κούβα αρ­νού­νται να δι­υ­λί­σουν σο­βιε­τι­κό πε­τρέ­λαιο, που μόλις είχε αφι­χθεί στο νησί.
Η κυ­βέρ­νη­ση της Κού­βας εθνι­κο­ποιεί τα δι­υ­λι­στή­ρια και χωρίς να χάσει χρόνο προ­χω­ρεί στην εθνι­κο­ποί­η­ση και όλων των με­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων. Από τον Αύ­γου­στο ως τον Οκτώ­βρη του 1960 εθνι­κο­ποι­ή­θη­καν 192 αμε­ρι­κα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις. Στις 28 Σε­πτέμ­βρη, μόλις επι­στρέ­φει από τη συ­νέ­λευ­ση του ΟΗΕ, ο Φι­ντέλ Κά­στρο ανα­κοι­νώ­νει την ίδρυ­ση των Επι­τρο­πών Υπε­ρά­σπι­σης της Επα­νά­στα­σης, στις οποί­ες κα­τα­τάσ­σε­ται το σύ­νο­λο σχε­δόν του πλη­θυ­σμού, που μπο­ρεί να φέρει όπλα.
Στις 19 Οκτώ­βρη η κυ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­κοι­νώ­νει ολο­κλη­ρω­τι­κό εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More