14 Νοε 2017

Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης 16 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με φτώχεια

Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Στην «ατμομηχανή» της ευρωζώνης. Στη Γερμανία με ετήσιο ΑΕΠ, 3,64 δισ. δολάρια το 2016,  σχεδόν το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό!
Περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, απειλούνται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Στην καπιταλιστική Γερμανία που κατέχει το 4,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 1/5 του πληθυσμού της βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.
Aν και η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με αμείωτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το γερμανικό ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 1,9% το 2016, ωστόσο στα περισσότερα κρατίδια αυξήθηκε ταυτόχρονα το ποσοστό φτώχειας. Παρότι η απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ και η ανεργία μόλις στο 3,5%, η φτώχεια παραμονεύει και τσακίζει, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
 Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η φτώχεια κυρίως αγγίζει τις κατηγορίες των ηλικιωμένων, αλλά και του ενεργού εργασιακά πληθυσμού της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό της φτώχειας αυξάνεται σταθερά μεταξύ των συνταξιούχων. Το 2010 το 14%  των ανθρώπων άνω των 65 ετών είχε λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος διαθέσιμο. Το 2017  το ποσοστό έχει φτάσει στο 17,6% με τον κίνδυνο της  φτώχειας να μεγαλώνει διαρκώς.
Τα ποσοστά όμως είναι υψηλά και για τους εργαζομένους. Πάνω από 3 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας, ενώ περισσότεροι από 7,1 εκατ. άτομα εργάζονται υπό το καθεστώς μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς.
Γίνονται φανερό ότι οι συνέπειες των πολιτικών για τη μείωση των κατώτατων μισθών, την επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας και υποαπασχόλησης που εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία μαζικά στη Γερμανία, σπρώχνουν την εργατική τάξη ολοένα και περισσότερα στα επίπεδα της ανέχειας.  Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανικών  μονοπωλίων αυξάνουν την κερδοφορία τους και προχωρούν σε επενδύσεις εντός και εκτός της χώρας.
Ο κανόνας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προϋποθέτει την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εφαρμόζεται με απόλυτη συνέπεια στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Καταρρίπτει παράλληλα με τον πιο πειστικό τρόπο, τις κάλπικες υποσχέσεις  Τσίπρα και Μητσοτάκη που υπόσχονται ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More