12 Ιουν 2014

Οι Σκλάβοι δεν είναι Ανεργοι. Νοικιάσου κι εσύ !

tumblr_n2k6rpXNYQ1t8av9io1_400
.
Αυγερινός Χατζηχρυσός
Πίσω από τα Μεγάλα θέματα του Πολυνομοσχεδίου όπως το γάλα, τα φαρμακεία και τα περίπτερα, πέρασε κι η νομιμοποίηση του Δουλεμπορίου ενοικιαζομένων ανθρώπων και στις Εργολαβίες μεταξύ διαπλοκής και Δημοσίου .
Πλέον και στα Δημόσια Έργα θα μπορούν να απασχολούνται σκλάβοι-ενοικιαζόμενοι.
Sklaven sind Nicht Arbeitslos* (Οι Σκλάβοι δεν είναι Άνεργοι.)
Η αρχή έγινε με την Ενοικιαζόμενη εργασίας στις ΗΠΑ, το άντρο του καπιταλισμού, όπου πλέον ακόμη κι ο Στρατός στο Ιράκ έχει περισσότερους Μισθοφόρους παρά Στρατιώτες. ια παράδειγμα η Blackwater προσλαμβάνει βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ, εκπαιδευμένους με τα λεφτά των φορολογουμένων και κατόπιν τους ενοικιάζει πάλι στο κράτος στέλνοντας τους στο Ιρακ. Στην Ευρώπη ήρθαν πριν από δέκα χρόνια μέσω των Mini Jobs  (διαβάστε το ΧΩΝΙ της 0/0/0) στην Γερμανία. Η δικαιολογία ήταν να βρουν 1εκ άνεργοι, μητέρες, νέοι για μαθητεία,  γρήγορα εργασία και ο σκοπός τους να κρύψουν κάτω από το χαλί το ένα μεγάλο ποσοστό της Ανεργίας. Στο αποχαύνωση του ΕΥΡΩ και στην επίπλαστη ευημερία λίγοι πρόσεξαν το κακό που δημιουργήθηκε. Οι minijobs είναι εργασία με 400€ το μήνα αφορολόγητα και χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι να βρουν εργασία.
Η πραγματικότητα μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του μέτρου , αποκάλυψε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκλαβώθηκαν στο “προσωρινό” για δέκα χρόνια και σήμερα πλέον που είναι 35-40ετών είναι ακόμη με μισθό 400€ αφορολόγητο και χωρίς σύνταξη ! Ενώ πολλοί ακόμη, με “κανονική” εργασία βρήκαν δεύτερη αφορολόγητη εργασία για να συμπληρώσουν τα 2.000€ που είναι περίπου ο μέσος μισθός στην Γερμανία.
Σήμερα στην Γερμανία έχει ξεκινήσει διάλογος, όχι βέβαια για να καταργηθεί το βολικό για τις πολυεθνικές μέτρο, αλλά για να ανέβει ο μισθός στα 450€ με ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με αντάλλαγμα όπως προτείνουν οι Πράσινοι, να είναι αφορολόγητα μόνο τα 50€.
Ένα άλλο στοιχείο που ενδιαφέρει τους Ελληνες εργαζόμενους, είναι ο μύθος σύνδεσης χαμηλού μισθού-ανταγωνιστικότητας!
Συγκεκριμένα όσες Εταιρίες θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικές, όπως η VW επιλέγουν να κρατήσουν τους πολύτιμους εξειδικευμένους εργαζόμενους σε μόνιμη θέση αντί σε προσωρινή, δήλωσε στην Welt o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ομοσπονδιακών Εργοδοτών Προσωπικού (BAP), Volker Enkerts. Οι Βιομηχανίες που παράγουν κι είναι ανταγωνιστικές πληρώνουν και αναλογα υψηλά ώστε να μην χάσουν την τεχνογνωσία, κι άρα τον ανταγωνισμό, ένω οι εταιρίες με χαμηλή προστιθέμενη αξία είναι αυτές που θέλουν ανακυκλωσημους εργαζομένους.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ινστιτούτο απασχόλησης (Forschungseinrichtung der Bundesagentur für Arbeit) μόλις το 15% των Mini Jobs βρίσκει τελικά μόνιμη εργασία, το υπόλοιπο 75% ανακυκλώνεται ξανά και ξανά. Ναι μιλάμε για ανθρώπους.
Ενα δεύτερο δεδομένο στους μακροχρόνια ενοικιαζόμενους είναι η υπερεξειδίκευση ! Δηλαδή μπαίνουν στην κατάσταση σκλάβου-ενοικιαζόμενου ώστε να αποκτήσουν δεξιότητας σε νεαρή ηλικιά πχ 25ετών και στα 35 να είναι τόσο υπερεξειδικευμένοι ώστε αν δεν βρουν μόνιμη εργασία, να μην μπορούν να απορροφηθούν ούτε στην φθηνή εργασία γιατί έχουν δεξιότητες που δικαιολογούν υψηλότερο μισθό ή υπογράφουν συμβάσεις ανειδίκευτου αποκρύβοντας το βιογραφικός του για να βρουν δουλεια και να ξεκινούν πάλι από το μηδέν !
Τρίτον είναι ότι οι περίπου 8.000 δουλεμπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, είναι πράγματι “ελαστικες” απέναντι στο νόμο. Για παράδειγμα εργαζόμενος που απολύθηκε απο την Daimler για πρόβλημα υγείας, επαναδραστηριοποιηθηκε στο ίδιο πόστο αλλά υπό την σκέπη της δουλεμπορικής εταιρίας και φυσικά με το χαμηλό μισθό 16€/ώρα αντί των 40ώραρα που έπαιρνε πριν, με όποια επιβάρυνση για την υγεία του. Σκεφτείτε αν αυτο γίνεται στη Γερμανία , τι θα γίνει στην Ελλάδα που έλεγχοι είναι μηδενικοί.
 Monderne Sklaverei* (μοντέρνα σκλαβιά)
Εδω στην Ελλάδα τώρα η ενοικαζόμενη εργασία ήρθε μαζί με το μνημόνιο. Πρωτα μείωσαν τις αποζημειώσεις των απολύσεων, μείωσαν τα εργασιακά δικαιώματα, έφεραν τις ατομικές συμβάσεις με την υπόσχεση της μείωσης της ανεργίας και τελικά και μειωση μισθών είχαμε και η ανεργία από 11% εκτοξεύθηκε στο 30% !
Ενα παράδειγμα είναι κι η Φωτεινή Κ. μπήκε με ΑΣΕΠ (!) για 8μηνη σύμβαση στα ΔΕΚΟ με μισθό 800€ καθαρά. Ξαφνικά με τους νέους νόμους ξαφνικά βρέθηκε να εργάζεται για την εταιρεία S. για 6 μήνες με μισθό 580€ στο ίδιο πόστο και στο ίδιο ωράριο, αλλά μάλλον και κι αυτά ήταν “πολλά” ξανά μεταπήδησε σε άλλη δουλεμπορική την M. αυτή την φορά για 540€ χάνοντας “κάπου” στο δρόμο 260€ “αέρα” για την ίδια εταιρία ΔΕΚΟ που της “προσέφερε” εργασία που ήδη είχε από τον ΑΣΕΠ ! ! !
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Φωτεινή Κ. ήταν από τις τυχερές γιατί βρήκε 8μηνην εργασία. Τώρα πλέον είναι 5μηνες. Γιατί 5μηνες ; Μα έχουμε την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Πινοσετ κι ακόμη αναρωτιέστε ; Μα απλά γιατί στους 6μηνες κάποιος δικαιούται επίδομα Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά αν πάρει το επίδομα Ανεργίας δεν θα έχει την ανάγκη του Εργολάβου. Ενώ τώρα στους 5μήνες έχει να επιλέξει μεταξύ πείνας ή δουλεμπόρου και να αναγκαστεί να υπογράψει πάλι για 5μηνη εργασία. Λογικό.
Ενω δεύτερο παράδειγμα, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΤΕΑ στο MEGA “Κοινωνία Ωρα” απολύσανε 70 μόνιμες (καθαρίστριες περίπου υπολογίζω 90χιλ/μήνα) και πήραν εργολάβο με 500χιλ/μήνα κα φυσικά οι οικοδεσπότες της εκπομπής άλλαξαν θεμα κι αφησαν την καταγγελία να αιωρείται. Ασύμφορο αλλά ίσως βολικό για κάποιους, όχι βέβαια τους εργαζόμενους.
Τώρα με το πολυνομοσχέδιο-μνημόνιο που ψήφισαν οι βουλευτές μας, ο θεσμός των ενοικιαζόμενων, αυτή τεράστια μπίζνα εκατομμυρίων με σίγουρο πελάτη , τον Ελληνα φορολογούμενο, θα επεκταθεί και στα Δημόσια Έργα οι δήμοι που θα κερδηθούν από μνημονιακούς δημάρχους, από την επόμενη των Εκλογών θα αρχίσουν να απολύουν κόσμο, είναι μνημονιακή Καλλικρατική υποχρέωση, αν “και όλοι μας υπόσχονται ότι τελειώνει το μνημόνιο”. Ετσι οι Εργασίες που πάντα είναι απαραίτητες για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα γίνονται ακριβότερα, με αύξηση των δημοτικών τελών, και με εργολάβους. πάντα ιδιωτες και πάντα ημμετέρους.
Αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι οι σπουδαιότερες όλων των εποχών, γιατί αυτοί που ελέγχουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο με σκάνδαλα και Μπαλτάκους, θέλουν να πάρουν και τον έλεγχο των μικρών κοινοβουλίων μας σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονια. Γιατι τα μέτρα που ψηφίστικάν ήρθε τώρα να εφαρμοστούν.
Γιατι τα μέτρα που ψηφίστηκαν ήρθε τώρα να εφαρμοστούν.
 http://seisaxthia.wordpress.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More