11 Ιουν 2014

Γαλλία: ενδο-οικογενειακός «εμφύλιος» στο Εθνικό Μέτωπο

Οι επικρίσεις της Μαρίν Λε Πεν για αντισημιτικό σχόλιο του πατέρα της Ζαν Μαρί καθώς και η απόφαση για αφαίρεση της ιστοσελίδας του από το επίσημο σάιτ του Εθνικού Μετώπου πυροδότησαν σύρραξη στους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος

Του Μάρκο Πόλο


«Φουρτούνες» και μάλιστα οικογενειακής φύσης έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία μετά την απόφαση της Μαρίν Λε Πεν να αφαιρέσει από την επίσημη ιστοσελίδα της την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του πατέρα της, στην οποία, κάθε Παρασκευή, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λε Πεν, σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα υπό την μορφή συνέντευξης. Αφορμή για την απόφαση αυτή που έχει βάλει μπουρλότο τόσο εντός κόμματος όσο και εντός της οικογένειας Λε Πεν, είναι σχόλιο του επιτίμου, την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την δημόσια άρνηση καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και του εβραίου στο θρήσκευμα, Πατρίκ Μπρυέλ, να μην δίνουν συναυλίες και παραστάσεις σε πόλεις όπου έχουν εκλεγεί δήμαρχοι με το Εθνικό Μέτωπο. Ο Λε Πεν έκανε λογοπαίγνιο ανάμεσα στη φουρνιά των καλλιτεχνών σαν τον Μπρυέλ και τους φούρνους των ναζιστικών στρατοπέδων. Όπως αναμενόταν ακολούθησε πανδαιμόνιο.

Τρεις μέρες μετά, και ενώ βούιζαν τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, εκπρόσωποι του Εθνικού Μετώπου ανακοίνωσαν ότι για «νομικούς λόγους» αφαιρείται από την ιστοσελίδα η διεύθυνση της σελίδας του Λε Πεν. Οι συνεργάτες της υποστήριζαν ότι η Μαρίν Λε Πεν έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές πρόβλημα και νομικό λόγω αναρτήσεων αλλά κυρίως λόγω των λεγομένων του πατέρα της στην ιστοσελίδα του γι αυτό και από ένα σημείο και μετά παρέδωσε, νομικά τουλάχιστον, την ευθύνη της σελίδας του Εθνικού Μετώπου σε άλλο πρόσωπο.
Η Μαρίν Λε Πεν έχει προσπαθήσει σκληρά, τα τελευταία χρόνια, να «βελτιώσει» την εικόνα του κόμματος, απομακρύνοντάς το από τον αντισημιτισμό, τα οφθαλμοφανή ακροδεξιά στοιχεία και τον ακραίο ρατσισμό, και επιδιώκοντας να του προσδώσει περισσότερο «εθνικά» και όχι «εθνικιστικά» και περισσότερο «λαϊκά» και όχι «λαϊκίστικα» γνωρίσματα. Η προσπάθειά της έχει, σε μεγάλο βαθμό, πετύχει και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αποδώσει και καρπούς καθώς το Εθνικό Μέτωπο διευρύνει διαρκώς την εκλογική του βάση, έχει αναχθεί σε μείζον παράγοντα της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας και προκάλεσε, με τις εκλογικές του επιδόσεις στις ευρωεκλογές, «σεισμό» σε ολόκληρη την ΕΕ αφού κατάφερε να καρπωθεί τη λαϊκή δυσφορία και την ανησυχία του μέσου Γάλλου για την πορεία του ευρώ και της ΕΕ αλλά και για αυτό που αντιλαμβάνεται ως υποταγή των εθνικών συμφερόντων της χώρας του στις εντολές και τα συμφέροντα των Βρυξελλών (ή πολύ χειρότερα της Γερμανίας).
Στην προσπάθειά της αυτή, η Μαρίν Λε Πεν έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τον πατέρα της, ο οποίος δεν δείχνει να συμμερίζεται την άμβλυνση των γωνιών αυτών και επιμένει στη γνωστή επιθετική ρατσιστική του γλώσσα. Η Μαρίν Λε Πεν χαρακτήρισε «πολιτικό σφάλμα» το σχόλιο του πατέρα της και φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι όποιος αμφισβητεί τις επιλογές της και την στρατηγική της ως επικεφαλής του κόμματος, μπορεί να επιλέξει άλλον ηγέτη στο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κατά πολλούς η ατάκα αυτή αποτελεί τη σκληρότερη κόντρα ανάμεσα σε πατέρα και κόρη, όλον αυτόν τον καιρό που πολλάκις είχαν τριβές για τέτοιου είδους ζητήματα, και δείχνει ότι ενισχυμένη από το θρίαμβο των ευρωεκλογών, η Λε Πεν είναι αποφασισμένη να εδραιώσει το δικό της λόγο στο κόμμα, ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με την οικογένειά της.
Ιδιαίτερα «χωλωμένος» εμφανίστηκε ο πατέρας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε καμία συνομιλία με την κόρη του και ότι πληροφορήθηκε για την απόφαση απομάκρυνσης της διεύθυνσης της ιστοσελίδας του από τα ΜΜΕ. Δήλωσε ανοιχτά ότι έχει γίνει στόχος «ορισμένων» μέσα στο κόμμα και δεν έκρυψε την πικρία και την οργή του, λέγοντας ότι του φέρονται έτσι, χωρίς καν να τον ενημερώνουν, επειδή είναι γέρος, αλλά και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας με ποιόν είναι ταυτισμένο αυτό το κόμμα. Αυτή η τελευταία αποστροφή των λόγων του είναι μάλιστα αυτή που σχολιάζει εκτενώς ο Λυκ Λε Βαγιάν, στην εφημερίδα Liberation, όπου ειρωνικά ευχαριστεί τον πατέρα Λε Πεν γιατί όσο συνεχίζει να λέει αυτά που πιστεύει και να δείχνει γλαφυρά ποιο πραγματικά είναι το Εθνικό Μέτωπο πίσω από τα φτιασιδώματα της Μαρίν Λε Πεν, τόσο ενισχύονται οι ελπίδες να μην καταφέρει ποτέ το κόμμα να βρεθεί στην εξουσία.
Πηγές: france-info, le monde, liberation

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More