3 Μαΐ 2014

Τα… dollars έδωσαν το φιλί της ζωής στο Grecovery

Δολάρια_020514
Μάκης Αποστόλου

Η εισροή κεφαλαίων 2,8 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποτελεί κατά βάση έργο των ισχυρών αμερικανικών hedge funds, τα οποία διακρίνουν ευκαιρίες για αποκομιδή τεράστιων υπεραξιών στην πλέον υποσχόμενη αναδυόμενη κεφαλαιαγορά.
Το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών με το αζημίωτο βέβαια.
Επικαλούμενο μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες, το Bloomberg ανέφερε ότι τα «θεμέλια» για την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου ύστερα από τέσσερα χρόνια «απομόνωσης» της Ελλάδας από τις αγορές, είχαν μπει στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντίμον είχε οργανώσει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργό με τον κ. Ντίμον είχε γίνει στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Προθέσεις
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον προηγούμενο μήνα, ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, είχε συναντηθεί και με τον επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην BoA/ Merrill Lynch, Τόμας Μόνταγκ. Ο κ. Μόνταγκ φέρεται να προσέφερε τη στήριξη της Merrill Lynch στις προσπάθειες της χώρας να βγει ξανά στις αγορές αλλά και γενικότερα στην προσπάθειά της να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Η αμερικανική τράπεζα εκδήλωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού για την υπόλοιπη οικονομία, την υποστήριξη της πιστοληπτικής ικανότητας, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Οι δύο αυτοί αμερικανικοί κολοσσοί έχουν καίρια συμμετοχή στο λεγόμενο Grecovery, τόσο στις εκδόσεις ομολόγων, όσο και στις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα.
Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζορτζ Σόρος -ο οποίος έχει επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας εν μέσω της κρίσης- συμμετείχε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του ο κουμπάρος και συνεργάτης του, Στέλιος Ζαββός στη Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχαν 60 άτομα από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή του τόπου. Σε αυτό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι υφυπουργοί, Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. Επίσης, το παρών δήλωσαν από την Εθνική Τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς, οι εφοπλιστές, Τσάκος, Προκοπίου, Φράγκου και Λασκαρίδης, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Συναντήσεις
Γενικότερα την τελευταία διετία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και στελέχη της κυβέρνησης έχουν βρεθεί με κορυφαίους διαχειριστές funds αλλά και στελέχη πολυεθνικών ομίλων που έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Η εισροή κεφαλαίων της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποτελεί κατά βάση «έργο» των ισχυρών αμερικανικών hedge funds, τα οποία διακρίνουν ευκαιρίες για αποκομιδή τεράστιων υπεραξιών στην πλέον «υποσχόμενη» αναδυόμενη κεφαλαιαγορά.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κορυφαία αμερικανικά funds για τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρίες, την αγορά ακινήτων, τον Τουρισμό, τον κλάδο της Ενέργειας (εξόρυξη πετρελαίου, αγωγούς φυσικού αερίου, ΑΠΕ), το νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται, στις Τηλεπικοινωνίες, αλλά και για μεμονωμένες εταιρίες, είτε αυτές έχουν ισχυρά θεμελιώδη και θετικές προοπτικές ανάπτυξης, είτε άλλες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Φανατικός επενδυτής
Ο πιο… φανατικός επενδυτής, μέχρι στιγμής, για τη χώρα μας είναι ο Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του βορειοαμερικανικού fund Fairfax Financial, ο οποίος έχει αποκτήσει ήδη το μάνατζμεντ της Eurobank Properties και της Praktiker Hellas, κατέχει σημαντικές μετοχικές θέσεις στον όμιλο Μυτιληναίου αλλά και σε Jumbo και Σαράντη, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ηγείται του σχήματος των ξένων επενδυτών που θα καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Ισχυρή είναι ακόμη η παρουσία της Oaktree (του Χάουαρντ Μαρκς) η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον Τουρισμό (ξεκινώντας ήδη κοινή εταιρία με την Σάνη Α.Ε.) αλλά και στη Ναυτιλία όπου κατέχει σημαντικά ποσοστά σε αρκετούς εφοπλιστικούς ομίλους της χώρας.
Η York Capital (με επικεφαλής τον Τζέιμς Ντίναν) και η Capital Research & Management είναι ακόμη δύο τεράστια αμερικανικά funds τα οποία συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών αλλά και στην αγορά ελληνικών ομολόγων (με το York να έχει παρουσία σε Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα).
Σταθερά υψηλό είναι ακόμη το ενδιαφέρον που δείχνουν τα funds Baupost (με σημαντικές μετοχικές θέσεις σε ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς κ.ά.), Fidelity, Paulson & Co, Perry Capital, WL Ross & Co, Third Point (με συμμετοχή και στην Energean Oil), Falcon Edge Capital, Carlyle, Blackstone’s GSO Capital Partners, MacKenzie, Fortress Investment Group, Marathon Asset Management κ.ά.
Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και στην κυβέρνηση έχουν δώσει την τελευταία διετία αρκετές αμερικανικές πολυεθνικές, οι οποίες φρόντισαν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και γενικότερα τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, Microsoft, Phillip Morris, Hewlett Packard κ.ά.
Πρόσφατα η ΟΝΕΧ Τechnologies ανακοίνωσε επένδυση ύψους 42 εκατ. δολαρίων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη εφαρμόζοντας μια πατέντα του επίσης αμερικανικού κολοσσού Lockheed Μartin. Στη μονάδα θα απασχοληθούν 100 άτομα (επιστήμονες, βιολόγοι, μηχανικοί κ.τ.λ.), ενώ ο τζίρος της εκτιμάται ότι σε βάθος 10ετίας θα αγγίξει τα 890 εκατ. δολάρια.
Τέλος, η Colony Capital, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στον τομέα των ακινήτων, υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την Dolphin Capital ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στα projects της τελευταίας σε Πόρτο Χέλι και Κέα.
*Αναδημοσίευση από το 8ο φύλλο της εφημερίδας Finance & Markets Voice Τετάρτη 30 Απριλίου 2014
: fmvoice.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More