30 Απρ 2014

Τα “Vulture Funds” θα μας πάρουν τα σπίτια (φτηνά)

Σημαντικές αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν στη διαδικασία των πλειστηριασμών σπιτιών και περιουσιών όσων έχουν εκκρεμείς οφειλές προς το δημόσιο. Οι περιουσίες των πολιτών θα δημοπρατούνται ακόμα και κάτω από το ένα τρίτο των αντικειμενικών αξιών για ποσά οφειλής που θα ξεκινάνε από τα 500€
Η μεταρρύθμιση του συστήματος δημοπρατήσεων των ιδιωτών με εκκρεμή χρέη προς το κράτος περιλαμβάνεται στην τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου και έρχεται στη βουλή με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και Τρόικας.
Οι αλλαγές έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που οφείλονται κυρίως στην κατάσταση της αγοράς ακινήτων αφού πολλές δημοπρασίες δεν ολοκληρώνονται από την πρώτη φορά. Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός που επέτρεπε στην κυβέρνηση να επαναλαμβάνει πλειστηριασμούς με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης με την αιτιολογία την έλλειψη ενδιαφέροντος απαιτούσε προσφυγή στα δικαστήρια, κάτι που έφερνε καθυστερήσεις πολλών μηνών.
Τώρα όμως η εφορία θα είναι σε θέση να καθορίζει την τιμή εκκίνησης στα ακίνητα μέχρι και στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας ανεξαρτήτου της οφειλής του ιδιώτη στο δημόσιο. Η αξία καθορίζεται από το κράτος βάσει μια σειράς παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.
Ωστόσο σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται απρόθυμη να αξιολογήσει εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες γιατί κάτι τέτοιο θα μείωνε τα έσοδα από τον φόρο που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αυτή η απροθυμία στην πράξη έχει παγώσει και τους πλειστηριασμούς αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η τιμή εκκίνησης ορίζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Η αλλαγή του νόμου τώρα θα επιτρέψει στην εφορία να προσδιορίζει την τιμή για τον φόρο ακίνητης περιουσίας που οφείλουν οι φορολογούμενοι βάσει των υψηλών αντικειμενικών αξιών ενώ θα μπορεί να εκποιεί τις περιουσίες των οφειλετών με μια άλλη πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτή είναι η νέα προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των εσόδων πιέζοντας έναν πληθυσμό που παραπαίει. Μάλιστα σύμφωνα με το νέο νόμο σε περίπτωση που η πρώτη δημοπρασία του ακινήτου δεν προσεγγίσει κανέναν αγοραστή τότε οι επόμενες θα μπορούν να διεξαχθούν με τιμή εκκίνηση ακόμα χαμηλότερη και από το ένα τρίτο της αντικειμενικής.
«Βαθιά ανήθικη» χαρακτήρισε την αλλαγή ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος τους κόμματος «Δράση» Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος ανέφερε ότι θα ανοίξει το δρόμο για διάφορα «Vulture Funds» στην αγορά ακίνητης περιουσίας σε αισχρά χαμηλές τιμές. Ο ίδιος σημειώνει ότι η συμφωνία επιτρέπει επίσης την δημοπράτηση περιουσίας για χρέη ακόμα και 500€ και ότι με το νέο νόμο σε ορισμένες περιπτώσεις η ακίνητη περιουσία θα εκποιείται σε τιμή ακόμα και χαμηλότερη από αυτή που έχει αποκτηθεί.
Ως εκ τούτου σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα χάσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ θα εξακολουθούν να οφείλουν τα υπόλοιπα τους χρέη στο κράτος.
Το ρεπορτάζ στα αγγλικά από το ThePressProject International
Πηγή: thepressproject.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More