5 Δεκ 2013

ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ



ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία αποκτά όλο και περισσότερο το πάνω χέρι στις σχέσεις της με την παρακμάζουσα και σε αξεπέραστη κρίση ΕΕ.
Σε τρία χρόνια οι Τούρκοι πολίτες θα αποκτήσουν σταδιακά το δικαίωμα να εισέρχονται χωρίς βίζα εντός της ΕΕ, προνόμιο που έχουν μόνο οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ.
Το αντάλλαγμα για την επανεισδοχή μεταναστών από την Τουρκία, αν και όχι ευκαταφρόνητο, είναι μάλλον τυπικό, αφού η Τουρκία έχει συμφωνία επανεισδοχής και με την Ελλάδα, την οποία, όμως, ελάχιστα εφαρμόζει.
Η Τουρκία σταδιακά αποκτά ένα προς ένα όλα τα «προνόμια» κράτους μέλους της ΕΕ, χωρίς όμως τις επαχθέστατες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες από τη συμμετοχή της σε μια Γερμανική Ευρώπη.
Σε συμφωνία "ανταλλαγής" του καθεστώτος βίζας και της άρνησης επανεισδοχής μεταναστών ήρθαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία με την οποία θα δεσμεύεται να επαναπροωθούνται σε έδαφός της μετανάστες που εισέρχονται παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος με αντάλλαγμα η Ένωση να αρχίσει τις διαδικασίες άρσης της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες.
Η συμφωνία έκλεισε στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την Επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρεμ. Ο Α. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα η οποία ανοίγει το δρόμο για άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια».
«Η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Επίτροπος Μάλστρεμ, η οποία τόνισε ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Η ΕΕ θα εισαγάγει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου. Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων. Μετά από τρία χρόνια οι Τούρκοι υπήκοοι θα εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Από την πλευρά της η Τουρκία θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροώθηθουν στις χώρες τους. Η συμφωνία θα συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση εντός του Δεκεμβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More