10 Νοε 2013

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Standard & Poors

Κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑ+ στο AA, υποβάθμισε τη Γαλλία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώρια χρηματοπιστωτικών ελιγμών και δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της διατήρησης υψηλού ποσοστού ανεργίας.
  Η προοπτική που δίνει η αξιολόγηση του οίκου είναι «σταθερή», πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται η περαιτέρω τροποποίησή της βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «θα επιβεβαιώσει την (οικονομική) στρατηγική» της Γαλλίας και τον δικό του «προσανατολισμό» σε μια συνάντηση με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων

«Θα επιβεβαιώσω τη στρατηγική που έχουμε, τον προσανατολισμό που ακολουθώ», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική, η οποία βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει, που θα συνεχισθούν, είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία» της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να «μετρηθεί μέσω του χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων στις αγορές». Είναι επίσης, υποστήριξε, η μοναδική που μπορεί «να εξασφαλίσει την εθνική και κοινωνική συνοχή» της χώρας.

«Ο προσανατολισμός που έχει επιλεγεί από τη Γαλλία βασίζεται σε τρεις αρχές. Η πρώτη είναι να γίνει στο δημόσιο η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες και το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας.

Η δεύτερη αρχή είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας για να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και η τρίτη αρχή είναι να δώσουμε μάχη κατά της ανεργίας κινητοποιώντας όλο το δυναμικό, όλους τους πρωταγωνιστές, ιδιωτικούς όπως και δημόσιους», υπογράμμισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More