8 Νοε 2013

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΕ


Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να σχεδιάσει το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να διεκδικήσει αλλαγές στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο, σηματοδοτεί μιά πορεία «καθόδου προς την κόλαση της πολιτικής αβεβαιότητας», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και εκφράζουν έντονη ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης το επόμενο διάστημα.
Μέχρι στιγμής η τακτική της Γερμανίας εδράζεται στη θέση της Μέρκελ να μην συζητήσει τίποτα πέραν της πλήρους εφαρμογής του Μνημονίου και προς το παρόν αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει, αντίθετα εδραιώνεται και τουλάχιστον μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, αλλά και στη συνέχεια δεν προβλέπονται ούτε καν στοιχειώδεις αλλαγές. Τη στάση αυτή υποβοηθεί η ελληνική κυβέρνηση με την ασυνάρτητη ευρωπαική της πολιτική, την εξάρτησή της από το Βερολίνο που τώρα πληρώνει ακριβά και την απουσία σχεδίου διαπραγμάτευσης που έγινε ορατό στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου .
Επιπροσθέτως, ο λόγος για τον οποίο διατυπώνονται έντονες ανησυχίες είναι και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα σχηματιστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι η θεσμική λειτουργία της ΕΕ έχει εν πολλοίς παραλύσει , όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και μήνες και μάλιστα από το καλοκαίρι . Πριν, είχαμε την γερμανική προεκλογική εκστρατεία, τώρα έχουμε την μετεκλογική διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης . Η παραλυσία αυτή , έχει οδηγήσει στην τυπική διαχείριση της ευρωπαικής πολιτικής και έναντι της χώρας μας.
Ωστόσο τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν, δεδομένου ότι από τις αρχές του νέου έτους, ενώ πιθανότατα θα έχουμε εν δράσει τη νέα γερμανική κυβέρνηση, δεν θα έχουμε ενεργητική Ευρωπαική Ενωση δεδομένου ότι οι ευρωπαικές χώρες θα εισέλθουν σε προεκλογική περίοδο. Τον Απρίλιο η Ευρωπαική Ενωση θα σταματήσει την λειτουργία της λόγω των ευρωεκλογών. Κατά συνέπεια, με την επίκληση των νέων εκλογών η Γερμανία και άλλες χώρες δεν θα θέλουν με τίποτα να πάρουν ευνοικές αποφάσεις για την Ελλάδα , όπως κούρεμα χρέους, ή οτιδήποτε άλλο με την επίκληση των αντιδράσεων που θα προκληθούν στο εκλογικό σώμα των χωρών τους. Πρόκειται για μιά καλοστημένη θεατρική παράσταση που έχει ως κύριο στόχο την σκλήρυνση έναντι της Αθήνας και την αύξηση των πιέσεων για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και την λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η συζήτηση για τα αίτια της αποτυχίας που φυσικά δεν θέλει ούτε να ακούει το Βερολίνο.
Ιδιαίτερη εξέλιξη στην ελληνική υπόθεση αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου να συγκροτήσει εξεταστικη επιτροπή που θα διερευνήσει την αποτυχία των προγραμμάτων στις χώρες του ευρωπαικού νότου και την Ιρλανδία. Επειδή πρόκειται να κληθούν κορυφαίοι παράγοντες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Επιτροπής είναι πιθανό να γίνουν αποκαλύψεις. Αγνωστο αν θα κληθούν Ελληνες πολιτικοί. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων τριών μηνών , σίγουρα πριν από τον Απρίλιο οπότε θα κλείσει το ευρωκοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών και τα συμπεράσματά του ίσως επηρρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις, υπό την προυπόθεση ότι θα γίνει μιά σοβαρή έρευνα για να αποκαλύψει την αλήθεια.
ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αυταρχική στάση της κ. Μέρκελ έναντι του Ελληνα πρωθυπουργού και μάλιστα η δημόσια ταπείνωση του κ. Σαμαρά δεν είναι άσχετη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό πρόγραμμα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ένα από τα βασικά ζητήματα των δύο κομμάτων είναι η στάση που θα τηρήσουν έναντι της Ελλάδας στο θέμα αλλαγής του προγράμματος λιτότητας, του χρέους και της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη. Το γεγονός ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πολιτικό πλαίσιο και οι ενδείξεις που υπάρχουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν απέχουν και πολύ από την κ. Μέρκελ προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες ότι δηλαδή, η νέα και πανίσχυρη γερμανική κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού θα έχει τεράστιες εξουσίες και θα υπηρετήσει πιό δυναμικά την πολιτική της γερμανικής κυριαρχίας. Για πολλούς αξιωματουχους της ΕΕ, θα ήταν καλύτερα να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να ξαναγίνουν εκλογές στη Γερμανία.
Η εικόνα που έχει αποκομίσει , όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το διπλωματικό προσωπικό της Ελλάδας που υπηρετεί σε ξένες χώρες, στις πρεσβείες και σε διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι η Γερμανία και οι συμμαχοί της , μαζί και οι τεχνοκράτες της Τρόικας , θα επιρρίψουν επίσημα ευθύνες στην Ελλάδα για την αποτυχία του προγράμματος. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί στους ίδιους παράγοντες , ο κυνισμός με τον οποίο οι Ευρωπαίοι, πολιτικοί και τεχνοκράτες αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική , πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και τις προειδοποιήσεις του κ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Με απλά λόγια δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες που έχουν προκληθεί στη χώρα μας και έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τις εξελίξεις το επομενο διάστημα .
Κανένας στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες δεν δείχνει να επείγεται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές στο ελληνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει κάποιες αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον που θα διατυπωθούν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2014 επί ελληνικής προεδρίας και αφού θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το Μνημόνιο , αλλά και μέτρα για την κάλυψη των κενών μέχρι το 2016. Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους στη Σύνοδο αυτή, η Επιτροπή και η Γερμανία ειδικότερα, θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής, για ένα νέο σκηνικό που θα έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαίου .
Διπλωματικοί παράγοντες με μεγάλη εμπειρία στις ευρωπαικές υποθέσεις εκφράζουν τη βεβαιότητα, αλλά και την ανησυχία τους ότι τους επόμενους μήνες η Ευρωπαική Ενωση θα βιώσει μιά κατάσταση άτακτης διαχείρισης που κυρίως για τη χώρα μας θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ολα τα προαναφερθέντα στοιχεία , έχουν ως κοινό παρανομαστή τον έλεγχο της ευρωπαικής πολιτικής από τη Γερμανία, αλλά και την αδυναμία συνολικά της ΕΕ να αναζητήσει πολιτικές λύσεις που θα βοηθήσουν την ίδια την Ένωση να αναπτυχθεί σε ένα νέο πολιτικό και οινομικό πλαίσιο. Αντίθετα η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται και ενώ όλοι επικαλούνται τις ευρωεκλογές και τους ευρωσκεπτικιστές για να μην λάβουν αποφάσεις, όλα δείχνουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση , υπό το πρίσμα αυτό, βρίσκεται πραγματικά σε αδιέξοδο και πλέον το ζήτημα είναι ποιές θα είναι οι πολιτικές αποφάσεις της, γιατί τις αποφάσεις στο οικονομικό πεδίο τις ξέρουμε ήδη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More