3 Νοε 2013

Το Διαδίκτυο μας «ρουφάει» τη ζωή

Το Διαδίκτυο μας «ρουφάει» τη ζωήΤο σερφάρισμα μας στερεί πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο, τη δουλειά και τον κοινωνικό μας περίγυρο


 Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Twitter και το Facebook, μπορεί να έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε, ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, έχουν φέρει και τα πάνω κάτω στην πραγματική μας ζωή.

Οπως αποκάλυψε μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής της Τεχνολογίας στην Ουάσιγκτον, για κάθε ώρα που αφιερώνει ένας χρήστης Διαδικτύου στο σερφάρισμα «χάνει» περίπου 16 λεπτά από την εργασία του.

Η πλοήγηση στη «θάλασσα» των ιστοσελίδων φάνηκε να επηρεάζει επίσης τον ύπνο και την κοινωνική ζωή των χρηστών, καθώς για κάθε ώρα στον διαδικτυακό κόσμο ο χρήστης στερείται επτά πολύτιμα λεπτά ύπνου και 17 λεπτά λιγότερες βόλτες στον έξω κόσμο - χρόνος ο οποίος αντιστοιχεί σε περίπου 18 ολόκληρες ημέρες μακριά από γνωστούς και φίλους τον χρόνο.

Οταν είμαστε online, χάνουμε τη ζωή
Η μελέτη με τίτλο «Τι δεν κάνουμε όταν είμαστε online» βασίστηκε σε οκταετή παρακολούθηση των καθημερινών διαδικτυακών συνηθειών αμερικανών χρηστών κατά το διάστημα 2003-2011.  Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή και οικονομολόγο Σκοτ Γουόλστεν, κάθε λεπτό online αντιστοιχεί σε 0,27 λεπτά λιγότερα αφιερωμένα στην εργασία, σε 0,28 λεπτά λιγότερης τηλεόρασης, σε 0,12 λεπτά λιγότερου ύπνου και σε 0,05 λεπτά λιγότερης κοινωνικοποίησης με φίλους.
Στην κορυφή της κατάταξης της δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη «ζήτηση» σκαρφαλώνουν τα social media με 22,5%, ενώ ακολουθούν το online gaming με 9,8%, η αποστολή e-mail με 7,6%, η επίσκεψη portals με 4,5%, η παρακολούθηση ταινιών και βίντεο online με 4,4% και η διαδικτυακή αναζήτηση με 4%. Μάλιστα σε άτομα ηλικίας 15-19 ετών το σερφάρισμα άγγιζε κατά μέσον όρο τις επτά ώρες την ημέρα.

«Η μελέτη αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την κατανόηση των οικονομικών επιπτώσεων από τη χρήση του Διαδικτύου. Τα ευρήματα που προκύπτουν δείχνουν ότι ο χρόνος που ο γενικός πληθυσμός αφιερώνει στο Ιnternet και στην online ψυχαγωγία διαρκώς αυξάνεται. Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει ότι η νέα τάση για διαδικτυακές δραστηριότητες στερεί πολύτιμο χρόνο από δραστηριότητες στην πραγματική ζωή» λέει ο ειδικός.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Οκτωβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More