23 Οκτ 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ



ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ!

Πριν “αλέκτωρ λαλήσαι τρεις” ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας ανακοίνωσε, ενώ μέχρι πρότινος αρνιόταν οποιοδήποτε νέο μέτρο, βροχή νέων μέτρων, στο όνομα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
Ενώ, λοιπόν, δηλώνει ότι «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα» ,στην ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα «εξάντλησαν τις δυνατότητές τους», ταυτόχρονα ξεκινά ουσιαστικά το νέο κύκλο μέτρων αναφερόμενος και στους τομείς από τους οποίους θα ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσπάθεια.

Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι, η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».
Και συμπλήρωσε, προσπαθώντας να πείσει ότι τα μέτρα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες και τα λεγόμενα “ευγενή ταμεία”, ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει μελέτες για αυτές τις εξαιρέσεις που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα και «έχουν εντοπιστεί μεγάλα περιθώρια».
Πληροφορίες κάνουν λόγο για:
1. Αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους των παλαιών ειδικών ταμείων. Κυρίως των ΔΕΚΟ και λιγότερο των τραπεζών. Μάλιστα, η αναφορά του υπουργού ενδέχεται να φωτογραφίζει περισσότερο τις συντάξεις που χορηγεί το ταμείο της ΔΕΗ και οι οποίες παραμένουν εκ των υψηλότερων.
2. Κατάργηση των εξαιρέσεων από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ (που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα) εξετάζεται να διευρυνθεί η ασφαλιστική του βάση με την επαναφορά από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ περίπου 60.000 ασφαλισμένων. Παραδείγματα εξαιρέσεων αποτελούν τα τουριστικά καταλύματα, οι έμποροι και βιοτέχνες σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, οδηγοί ταξί, εργολάβοι, ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές κ.λπ. Συνολικά υπάρχουν 16 επαγγελματικές κατηγορίες που ενδέχεται να επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ.
Στα πλαίσια και νέων "λουκέτων‘ σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς κινούνται και οι σχετικές ανακοινώσεις για την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση και εξυγίανση, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι στηρίζει το νέο πακέτο μέτρων στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Μετά το μαύρο στην ΕΡΤ εξετάζει τώρα τα σχέδια για τα ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.
Οι τελευταίες εξαγγελίες δείχνουν περίτρανα το μέγιστο αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής, καθώς είναι αδύνατη η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 6,7 δισ. ευρώ που εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την περίοδο 2014-2016.
Αναφορικά με αυτό, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί και από τη βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στα πλαίσια της υποτιθέμενης “σκληρής” διαπραγμάτευσης, δηλαδή στην πραγματικότητα και νέων βάρβαρων μέτρων, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τρόικα να υποχωρήσει στις πιέσεις για νέα μέτρα και παράλληλα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More