25 Οκτ 2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ!




ΜΕ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ» ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΣΤΟΧΙΕΣ» ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη (23/10) το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να πάρει το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι δύο κυβερνητικοί συνέταιροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εξαπάτησης του λαού, προκειμένου να πείσουν ότι «αγωνίζονται» για να «ελαφρύνουν» την επιβάρυνση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), η κυβέρνηση Σαμαρά, στη βάση και των συμφωνηθέντων με την τρόικα, έρχεται να μονιμοποιήσει και να διευρύνει το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία, αφού δεν θα επιβάλλεται με βάση μια προοδευτική κλίμακα, δεν θα είναι συνάρτηση του ύψους της περιουσίας κάθε προσώπου και θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο με ταυτόχρονη κατάργηση αφορολόγητου ποσού περιουσίας.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται ότι η κυβέρνηση «κατανοώντας τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο αγροτικός κλάδος αποφάσισε την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά, ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια», προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα φοροεπιδρομή, η οποία θα οδηγήσει σε μαζικό ξεκλήρισμα τους φτωχούς αγρότες.
Ταυτόχρονα, προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο ή μεγάλη έκπτωση σε όσους βρίσκονται στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης [50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1.000 για κάθε παιδί) και 100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)].
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προβλέπει την αναβολή φόρου για επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο, δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου και αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έχουν ως εξής:
Για τα κτίρια: προβλέπονται 20 φορολογικές ζώνες, ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από το 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως. Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.
Για τα αστικά οικόπεδα (γήπεδα εντός σχεδίου) προβλέπονται 25 φορολογικές ζώνες από 20ευρω/στρ έως 30.000 ευρω/στρ. Για νομικό πρόσωπο φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%, ενώ σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%
Για τα αγροτεμάχια (γήπεδα εκτός σχεδίου) προβλέπονται 10 φορολογικές ζώνες με επιβάρυνση από 1,5 έως 2,5 ευρώ το στρέμμα για τις 3 πρώτες ζώνες. Επίσης θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5). Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο: φόρος 10% ενώ «τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ποιοι δεν απαλλάσσονται και φορολογούνται για πρώτη φορά: Κόμματα, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.
«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Κυβέρνηση και τρόικα περιέλαβαν στο εν λόγω νομοσχέδιο διατάξεις με «διευκολύνσεις» προβλέποντας τις επερχόμενες «αστοχίες», εξαιτίας της καταφανούς αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα νέα ασήκωτα φορολογικά βάρη.
Ενδεικτικοί είναι οι στόχοι που έχουν από κοινού θέσει κυβέρνηση και τρόικα για τα ποσά που θα βεβαιωθούν στους φορολογούμενους και αυτά που εν τέλει θα εισπραχθούν. Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 3,85 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,9 δισ. θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία.
Για το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1 δισ. ευρώ!), το νομοσχέδιο «διευκολύνει» τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά να εκχωρήσουν με ευτελές τίμημα σε τρίτους τα ακίνητα, προκειμένου οι τελευταίοι να αναλάβουν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ανοίγοντας νέο πεδίο δράσης για τους κάθε λογής κερδοσκόπους!
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More