25 Ιουλ 2013

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγιού Παναγιώτη Κατσούλη

Στο ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, υποστήριξα την απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ την οποία επισυνάπτω, ενώ εισηγήθηκα τα κάτωθι:
Βρισκόμαστε ως αιρετοί της αυτοδιοίκησης αντιμέτωποι με μια βίαιη και αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση. Στις συνθήκες της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, το απαξιωμένο στις συνειδήσεις των πολιτών πολιτικό σύστημα μέσω των διαδοχικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, απαξιώνει συστηματικά την αυτοδιοίκηση και συγκεντρώνει πόρους και αρμοδιότητες στο κεντρικό κράτος προκειμένου να ελέγξει τις εξελίξεις και να παρατείνει το βίο του.
 Ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επιβίωση του, καθώς και για την εξασφάλιση των μνημονιακών του δεσμεύσεων προς τους δανειστές, τις οποίες πολλάκις χρησιμοποιεί και προσχηματικά για να λαμβάνει αποφάσεις που στρέφονται κατά της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του «Οικονομικού Παρατηρητηρίου» και όσα αναφέρονται περί αυτού στο προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, είναι ενδεικτικά των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και της ανελέητης επίθεσης κατά του ρόλου της αυτοδιοίκησης και των ίδιων των αιρετών που σταδιακά επιχειρεί να μας μετατρέψει σε «αιρετούς υπαλλήλους» υπό τις προσταγές της.  
Το Σεπτέμβρη η επίθεση αυτή θα ενταθεί και όλοι γνωρίζουμε πως στο στόχαστρο θα βρεθούν οι προνοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι, Παιδικοί Σταθμοί), οι καθαρίστριες των σχολείων και τα Νομικά Πρόσωπα. Παράλληλα θα ενταθεί η επιχείρηση συκοφάντησης μας μέσω των μεγάλων ΜΜΕ και του «Συνηγόρου του Πολίτη», για να καταδειχθεί πολιτικά πως «είμαστε όλοι ίδιοι» και να επιρρίψουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών σε εμάς.
Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με σπασμωδικές κινήσεις και κλείσιμο των δήμων. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όλοι το αναγνωρίζουμε ως τέτοιο. Οι συνδικαλιστικού χαρακτήρα μεσοβέζικες αποφάσεις δεν αρκούν. Πρέπει να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και μαζί τους να προχωρήσουμε σ’ ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που να μπει φράγμος σε αυτή την πολιτική και μέσω του οποίου θα εκφράζεται η συλλογική μας αντίθεση σε αυτή. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε οργανωμένα και με σχέδιο να συγκρουστούμε πολιτικά με αυτή την πολιτική και ο ενδεδειγμένος τρόπος πολιτικής αντίστασης είναι η συλλογικά σχεδιασμένη πολιτική παραίτηση ημών και των Δημοτικών Συμβουλίων.
Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε.
Υποστηρίζω την χθεσινή απόφαση της ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ, την οποία σας καταθέτω:
ü     «Την έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης που θα αποσταλεί σε κάθε Δήμο για διανομή στους κατοίκους.
ü     Τη διοργάνωση δημόσιων ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε κεντρικά σημεία κάθε Δήμου.
ü     Την ταυτόχρονη κινητοποίηση Δήμων, εργαζόμενων με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή από μέρους τους και κατοίκων σε όλους τους Δήμους, με συμβολικό κλείσιμο κεντρικών λεωφόρων και δράσεις πληροφόρησης των κατοίκων.
ü     Την  κατάθεση των αποφάσεων αυτών  και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ως πρόταση για αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Επίσης προτείνεται  στο ΔΣ της ΚΕΔΕ:
ü     Να αρνηθούν οι Δήμοι όλης της χώρας τη μηνιαία αποστολή στοιχείων στο Παρατηρητήριο.
ü     Να γίνει προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
            Αναφορικά με το πραγματικά ύστατο όπλο, την μαζική παραίτηση των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, προτείνεται στο ΔΣ της ΚΕΔΕ:
ü     Να συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας σε ανοιχτές στους κατοίκους συνεδριάσεις το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Αυτοδιοίκηση και το ερώτημα της ομαδικής παραίτησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
ü     Να κατατεθούν οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις, που προηγούνται βέβαια της διαδικαστικής υλοποίησης, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
ü     Η ΚΕΔΕ να καταθέσει τις πολιτικές αυτές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στην κυβέρνηση και τα κόμματα, αναδεικνύοντας έτσι τις «κόκκινες γραμμές» που επιτέλους πρέπει να χαραχθούν για την επιβίωση του θεσμού.
ü     Εφόσον η κυβερνητική αδιαλλαξία συνεχιστεί, να επανέλθει το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια με αναλυτική εικόνα των αποφάσεων και των δεσμεύσεων που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί από τον καθένα, για την οριστική  λήψη των σχετικών αποφάσεων».
Δυστυχώς η χθεσινή απόφασή του ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν κινείται στην παραπάνω λογική, αγνοώντας τόσο την απόφαση της τελευταίας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όσο και τις αποφάσεις πολλών ΠΕΔ της χώρας. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ Συνεχίζει την παρελκυστική του τακτική, αρνούμενο να έρθει σε ουσιαστική αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική.  
Το βάρος πέφτει στις ΠΕΔ, σ’ εμάς και στα Δημοτικά μας Συμβούλια.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More