9 Μαΐ 2013

Νέο χάπι κατά του αλκοολισμού

Νέο χάπι κατά του αλκοολισμούΤις μέρες της «βαριάς κατανάλωσης» φαίνεται να σβήνει το χάπι κατά του αλκοολισμού Selincro, υποστηρίζουν οι επιστήμονες



Διαθέσιμο στη Βρετανία είναι πλέον το χάπι κατά του αλκοολισμού Selincro. Σύμφωνα με την δανέζικη παρασκευάστρια εταιρεία Lundbeck,  οι ασθενείς που λαμβάνουν το νέο χάπι με τη δραστική ουσία ναλμεφαίνη και παράλληλα ακολουθούν συμβουλευτική θεραπεία, μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του αλκοόλ κατά 61%.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Selincro είχε λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο χάπι απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού, δεν εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης και για τον λόγο αυτόν δεν χρήζουν άμεσης αποτοξίνωσης.
Παρά το γεγονός ότι άλλα σκευάσματα οδηγούν τους ασθενείς στην πλευρά του αντιαλκοολισμού, η ναλμεφαίνη τους βοηθά να περιορίσουν σημαντικά την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι το νέο χάπι επιδρά στον μηχανισμό ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Σε κλινικές δοκιμές, το Selincro φάνηκε να βοηθά ασθενείς που έπιναν περί τις 12,75 μονάδες αλκοόλ την ημέρα– μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε περίπου 10ml –  να περιορίσουν την κατανάλωση σε μόλις πέντε μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Αυτό, κατά τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε έναν περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ της τάξεως του 61%.
Ακόμα, οι ασθενείς που συνδύασαν τη λήψη του χαπιού με συμβουλευτική θεραπεία κατάφεραν μέσα σε διάστημα έξι μηνών να μειώσουν τις μέρες της «βαριάς κατανάλωσης» από 23 σε εννέα μέρες τον μήνα.
«Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν ήταν άτομα που αντιμετώπιζαν τυπικό πρόβλημα αλκοολισμού, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν οικογένειες και δουλειές» εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Κόλιερ από την Ιατρική Σχολή Barts and The London. «Μόνο τα κοντινά τους άτομα γνώριζαν δηλαδή ότι οι ασθενείς ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ».
«Βάση των αποτελεσμάτων μας λοιπόν, η λήψη ναλμεφαίνης σε συνδυασμό με συμβουλευτική θεραπεία, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική λύση σε όσους χρειάζονται βοήθεια ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση του αλκοόλ» υπογραμμίζει ο ειδικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More