27 Μαρ 2013

Το «Κερνάμε Ελλάδα» στέφθηκε με επιτυχία ή αποτυχία;






Αρκετοί συμπολίτες τίμησαν την έκθεση «Κερνάμε Ελλάδα» αρκετοί όμως ήταν και αυτοί που αναρωτήθηκαν τι είναι πάλι αυτό! Μετά την καλοκαιρινή εκδήλωση που σε παλιότερο άρθρο είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας έρχεται η νέα χειμερινή version της έκθεσης να προσθέσει νέους προβληματισμούς.  Διαβάζοντας το διαφημιστικό φυλλάδιο που λέει «Ένα μεγάλο φεστιβάλ με γεύσεις, εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σας περιμένουμε όλους για το καλωσόρισμα της Ελλάδας στην πόλη μας!!!» και «Έλατε όλοι να δώσουμε το παρόν σένα μοναδικό φεστιβάλ για όλη την Ελλάδα», πήγαμε με το σκεπτικό να απολαύσουμε αυτά που διαφήμιζαν, να γνωρίσουμε και να προτιμήσουμε τα τοπικά προϊόντα (φυσικά όχι τους «αστέρες» της tv που κάνουν περιοδεία στις εκάστοτε εκθέσεις). Όπως αντιλαμβάνεστε όσοι δεν πήγατε προφανώς και ήταν άλλη μια πρόχειρη διοργάνωση με «άγνωστο» σκοπό...
 

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει το κοινό να πέφτει θύμα και να πληρώνει τρία ευρώ στην διοργανώτρια εταιρεία (http://www.edpa.gr/ , ΨΑΧΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ) προκειμένου να λέμε ότι ο Δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις. Τα θετικά ήταν ότι για ακόμη μια φορά ήρθαμε κοντά με τοπικούς παραγωγούς καθώς πλην ελαχίστων οι περισσότεροι ήταν της περιοχής μας. Ακόμη θαυμάσαμε τις μαγειρικές ικανότητες των μαθητών του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του ΟΑΕΔ.


Για την προχειρότητα του πράγματος μας επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της σχολής που δείχνει την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν για να γίνει η έκθεση σωστά από την πλευρά τους χωρίς τα απαραίτητα θα πούμε εμείς απο την διοργανώτρια αρχή
Η ανακοίνωση πριν την έναρξη του φεστιβάλ απο το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου:

 «Όσο περισσότερες δυσκολίες χαρακτηρίζουν την χρονική περίοδο που διανύουμε, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται να καταβάλει κανείς. Οι αντιξοότητες της καθημερινότητας μοιάζουν ανυπέρβλητες ενώ τα όνειρα συνεχίζουν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.


Η ανάγκη όμως υπήρξε ανέκαθεν μία βασική κινητήρια δύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όταν αυτή δε, ποτίζεται με τα ζωογόνα αποστάγματα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης  τα δυσθεώρητα εμπόδια, χαμηλώνουν, οι στόχοι γίνονται ορατοί και η κατάκτηση τους είναι θέμα χρόνου…


Όταν λοιπόν, μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε ως τμήμα Μαγειρικής Τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου στο φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα, καθώς η εκπροσώπηση  θα απέφερε σημαντικά οφέλη στους μαθητές μας. Η εμπειρία της παρουσίας σε μία σημαντική διοργάνωση, θα αποτελούσε το καλύτερο μάθημα, ενώ ταυτόχρονα θα διεύρυνε τους επαγγελματικούς ορίζοντες.


Σύντομα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν απελπιστικά μόνοι. Κανένας φορέας δεν είχε την δυνατότητα να μας προμηθεύσει με τις απαραίτητες πρώτες ύλες ώστε να μαγειρέψουμε. Οι στρόφιγγες ήταν κλειστές, ελέω οικονομικής κρίσης. Το όνειρο έμοιαζε να απομακρύνεται, ενώ ήδη το είχαμε εμπνεύσει στα παιδιά…


Η ανάγκη – προσδοκία της συμμετοχής στο φεστιβάλ, μας οδήγησε στους  καταστηματάρχες του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να μας στηρίξουν.  Κρεατικά, τυροκομικά, είδη μαναβικής, κρασιά  και πάσης φύσεως υλικά βρίσκονταν πλέον στη διάθεση μας. Πολλοί έδωσαν από λίγα, τα οποία ήταν αρκετά. Τόσο απλά. Είχαμε πλέον βρει τους χορηγούς μας.


Γρήγορα λοιπόν δημιουργήθηκαν 8 ομάδες εκπροσωπώντας από μία περιφέρεια, ακολούθησε η έρευνα για την εξεύρεση παραδοσιακών συνταγών, η κατάρτιση του μενού και τελικά η καθημερινή μαγειρική στα εργαστήρια.


Επί ένα μήνα τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγητών – μαγείρων προετοίμαζαν τα 72 πιάτα που θα παρουσιάσουμε  στο τριήμερο  φεστιβάλ. Εκπροσωπούμε  8 περίπτερα – περιφέρειες (Αν. Μακεδονία Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη) και ένα περίπτερο για το Μεσολόγγι, όπου φιλοδοξούμε να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση με την παραδοσιακή γαστρονομία. Πίσω όμως από κάθε συνταγή να ξέρετε ότι εκτός από το μεράκι των μαθητών, κρύβεται η συμπαράσταση πολλών ανθρώπων.


Αλληλεγγύη λεν το υλικό που δίνει νοστιμάδα, κοπιάστε, δοκιμάστε το, εμείς «Κερνάμε Ελλάδα»!



Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι:
  1. Πόσα χρήματα κέρδισε ο Δήμος από αυτή την έκθεση;
  2. Πόσα από την καλοκαιρινή έκθεση (έγινε και ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο);
  3. Πόσα έξοδα είχε;
Επίσης ποιος είναι ο λόγος που (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) δεν διοργανώνει σωστά ο Δήμος τις εκθέσεις μόνος του, δωρεάν για το κοινό, με σκοπό να γνωρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και φυσικά οι νέοι chef να μας ταξιδεύουν με τις μαγειρικές τους ικανότητες!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More