«Τέσσερις κάλπες και μια κηδεία». Έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κάποιος το έργο που πρόκειται να παιχτεί την επόμενη Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα, στη Βουλή, όπου θα διεξαχθούν ταυτόχρονα τέσσερις ψηφοφορίες για να δούμε ποιοι από τους Β. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, εκτός του... «στάνταρ άσου» Γ. Παπακωνσταντίνου, θα παραπεμφθούν σε Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ», γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων ότι και αυτήν τη φορά το πιθανότερο είναι να ενταφιαστεί η αλήθεια με όλες τις... τιμές.

Ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου Α. Σαμαράς, ένας πρωθυπουργός που δεν φημίζεται για την προσήλωσή του στην... αλήθεια, κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει το πολύτιμο κυβερνητικό του συνεταιράκι, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, κατά τις προβλέψεις ορισμένων, είναι πιθανό να αποβεί, πολύ σύντομα, μοιραίος για την πολιτική επιβίωση αυτής της βαριά υποταγμένης κυβέρνησης.
Με την επικουρία του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη κατηφορίζουν παρέα τη σκοτεινή σκάλα της υποκρισίας, επιλέγοντας να στήσουν στον τοίχο ως αποκλειστικά υπαίτιο τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να χορτάσουν τα θηρία στην αρένα και να συνεχίσουν την ένδοξη καριέρα τους οι υπόλοιποι.
Δίνοντας μάλιστα επείγοντα χαρακτήρα στην όλη διαδικασία, η οποία, όπως σχεδίασαν, θα κρατήσει το πολύ έναν με ενάμιση μήνα, στρέφουν τα φώτα σε δευτερεύοντα στοιχεία, όπως, ας πούμε, ότι ο Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε από τη λίστα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Όσο κι αν αυτό, αν συνέβη, είναι αξιοκατάκριτο, το βασικό ζήτημα είναι ότι για πάνω από δύο χρόνια η λίστα με ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών – από τους οποίους δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι... ένοχοι – στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας σερνόταν στα κυβερνητικά ερμάρια σαν επίζηλο κρατικό μυστικό.
Και ενώ άλλες χώρες αξιοποιούσαν τα στοιχεία, ώστε να εισπράξουν τα οφειλόμενα, στην Αθήνα οι υπουργάρες και οι μνημονιακές κυβερνήσεις οχυρώθηκαν πίσω από δικονομικά ζητήματα για να αποφύγουν να πράξουν το καθήκον τους και να φορολογήσουν τον πλούτο, την ώρα όμως που, δείχνοντας παροιμιώδη και απάνθρωπη ακαμψία, βύθιζαν – και εξακολουθούν να το κάνουν – στην απόγνωση μιας αβίωτης ζωής όλο και περισσότερους απλούς ανθρώπους.

Η διαδικασία
Στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου καθορίζεται η ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, πρόκειται να συμφωνηθεί η διαδικασία της επόμενης εβδομάδας, με τις βασικές εκδοχές να συνοψίζονται σε δύο:
◆ ή θα στηθούν ισάριθμες κάλπες με τα πρόσωπα που έχουν υποδειχθεί, δηλαδή τέσσερις,
◆ ή θα στηθεί μια κάλπη για κάθε πρόταση, δηλαδή τρεις.
Στην πρώτη περίπτωση, όπως εκτιμούν στα επιτελεία της τρικομματικής, θα είναι ευκολότερο να σημειωθούν «διαρροές» και να καταγραφούν απρόβλεπτες ψήφοι, δεδομένου ότι θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ψήφος των κομματικών λόχων. Αν υπολογίσουμε ότι πολιτικοί όπως οι Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν είναι και τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, τότε μια κρίσιμη μάζα απείθαρχων βουλευτών θα μπορούσε να στραπατσάρει την ειδυλλιακή εικόνα που θέλει να επιβάλει το Μαξίμου.
Βέβαια, σε αυτές τις συνθήκες, πρυτανεύει ως συνήθως το βασικό ένστικτο της επιβίωσης, οπότε οι περισσότεροι θα σκεφτούν σοβαρά να βγάλουν στη σέντρα τον Βενιζέλο βάζοντας σε περιπέτειες το καραβοτσακισμένο κυβερνητικό τσούρμο.
Ήδη μετά και τις διαγραφές των Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά από το αγνώριστο μόρφωμα της ΔΗΜΑΡ, της οποίας η ηγεσία ακυρώνει ασυγχώρητα τις καλές παραδόσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αθροίζει πλέον 164 βουλευτές, ενώ οι 17 ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει συνιστούν ζωτικό κοινοβουλευτικό μέγεθος στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Χαιρετίσματα
Αξίζει να θυμίσουμε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα από τους τρεις συνεταίρους έχουν φύγει συνολικά 15 βουλευτές και η τωρινή τους δύναμη είναι: Ν.Δ. 125 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 25 και ΔΗΜΑΡ 14. Για την παραπομπή σε Προκαταρκτική Επιτροπή, χρειάζονται μόλις 151 ψήφοι, οπότε η απόσταση ούτε μικρή είναι, αλλά ούτε απαγορευτικά μεγάλη...
Ασφαλώς τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, αν στηθεί μια κάλπη για κάθε πρόταση ξεχωριστά, και συγκεκριμένα:
◆ Μια κάλπη για την πρόταση της τρικομματικής, που ζητά την παραπομπή μόνο του τέως τσάρου της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
◆ Άλλη μία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσθέτει στο κάδρο και τον Βενιζέλο και αποδίδει στον Παπακωνσταντίνου υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου, παράβαση καθήκοντος, απιστία στην υπηρεσία και πλαστογραφία και στον Βενιζέλο παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία.
◆ Και μια Τρίτη, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι ζητούν την παραπομπή των πρώην πρωθυπουργών για τα αδικήματα της υπεξαγωγής και νόθευσης εγγράφου, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας στην υπηρεσία και της άμεσης συνέργειας στη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, που διαθέτει πλέον 18 βουλευτές, κατέθεσε την πρότασή του και άρχισε μετά να την περιφέρει μήπως και συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό των 30 υπογραφών. Εδώ άρχισε ένας μικρός τραγέλαφος, καθώς στο προσκλητήριο προσήλθε πρόθυμα ο Ν. Νικολόπουλος, που διαγράφτηκε από τη Ν.Δ. και τώρα εκπροσωπεί το... μονοπρόσωπο χριστιανοδημοκρατικό κίνημα, για να χαιρετίσει τη... σύμπηξη του πατριωτικού τόξου (σ.σ.: καθένας με τον πόνο του...).
Από κοντά όμως προσέτρεξε η Χρυσή Αυγή, σπεύδοντας με μια καλά υπολογισμένη κίνηση να πάρει μέρος στο πολιτικό τραπέζι έχοντας αποφασίσει να αποκτήσει θεσμικό ρόλο νόμιμης αντισυστημικής δύναμης, ώστε να απεγκλωβιστεί από τις περιοχές του νεοναζιστή και ακραίου παρία. Εύγε στον Καμμένο που το κατάφερε, αγνοώντας ότι οι χρυσαυγίτες μεθοδικά πλαγιοκοπούν τη Ν.Δ. έχοντας θέσει ως προτεραιότητα να καταπιούν πρώτα το δικό του διαδικτυακό δημιούργημα...
Το παζλ συμπλήρωσε χθες το ΚΚΕ, το οποίο, αν και, όπως συνηθίζει, δεν επιθυμεί καμία συστέγαση με άλλο κόμμα, θα στηρίξει την παραπομπή των Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου, ενώ αφήνει αχνά ακόμη και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τους Παπανδρέου - Παπαδήμο.
Άντε και καλό βόλι!

ΠΗΓΗ : http://www.topontiki.gr/article/4712...lpis-sti-Bouli