31 Μαρ 2012

Clark Gable: Το πιο πονηρό χαμόγελο του Χόλυγουντ

Ο Clark Gable ανήκει στο πάνθεον των ηθοποιών του Χόλυγουντ που αγαπήθηκαν όσο λίγoi κρατώντας τον τίτλο ενός από τους πιο όμορφους άντρες της γενιάς του που συνδύασαν μοναδικά κάλλος και ταλέντο.
Γεννήθηκε στο Οχάιο την 1η Φεβρουαρίου του 1902 από τον William Henry Gable έναν εύπορο πετρελαιά και την Adeline. Δυστυχώς, η μητέρα του πέθανε από όγκο στο κεφάλι όταν ο Gable ήταν μόλις 7 μηνών και αφού τον είχε βαφτίσει.
Το μεγάλωμά του επωμίστηκε η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του Jeannie, την οποία παντρεύτηκε το 1903. Η Jeannie έδωσε μεγάλη προσοχή στην ανατροφή του και μεγάλωσε τον Gable ως έναν ευγενικό και ιδιαίτερα καλοντυμένο νεαρό. Επιπλέον, τον δίδαξε να παίζει πιάνο και σε ηλικία 13 ετών ήταν ο μόνος έφηβος στην αντρική μπάντα της πόλης του.


Στα δεκαέξι του ωστόσο εγκατέλειψε το σχολείο και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός όταν είδε στη σκηνή το έργο «Birds of Paradise». Η καριέρα του όμως δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει αν δεν κληρονομούσε στα 21 του μερικά χρήματα καθώς μετά το θάνατο της μητριάς του, ο πατέρας του αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και ο Gable αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο ελαστικών για να βοηθήσει την κατάσταση.

Το 1924, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Χόλυγουντ με την κατά δεκαεπτά χρόνια μεγαλύτερή του και καθηγήτρια θεάτρου του Josephine Dillon. Η Dillon τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα και ανέλαβε να φτιάξει την εικόνα του πληρώνοντας για τις αλλαγές στα δόντια και τα μαλλιά του Gable, ενώ τον εκπαίδευσε να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του και να αποκτήσει καλύτερη θέση σώματος. Και ο ίδιος ο Gable όμως δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το ενδιαφέρον της και σύντομα την παντρεύτηκε και την έκανε μάνατζερ του.


Το ζευγάρι χώρισε το 1930 και ο Gable προχώρησε σε δεύτερο γάμο με την Maria Langham επίσης κατά δεκαεπτά χρόνια μεγαλύτερή του.

Φημισμένος για την γοητεία που εξέπεμπε και το πονηρό του χαμόγελο, ο Clark Gable εργάστηκε αρχικά στο Χόλυγουντ σε δεύτερους και τρίτους ρόλους πριν κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως αρχέτυπο κακοποιού στο γουέστερν «The Painted Desert» το 1931.
 Στις πρώτες του ταινίες συνεργάστηκε με πολλές κινηματογραφικές εταιρείες μέχρι να υπογράψει με την MGM στην οποία και παρέμεινε για 23 ολόκληρα χρόνια.

Η μεγάλη αγάπη που το έδειχνε ο φακός σύντομα τον έκανε έναν από τους πρωταγωνιστές της 7ης τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με μερικές από τις κορυφαίες ηθοποιούς της γενιάς του όπως την Γκρέτα Γκάρμπο, την Τζιν Χάρλοου και την Τζόαν Κρόφορντ.

Η δεκαετία του 1930 αποτέλεσε την κορυφαία δεκαετία για την καριέρα του και την δημοτικότητά του. Η Κρόφορντ τον είχε ζητήσει η ίδια να πρωταγωνιστήσει μαζί της το 1931 στην ταινία «Dance, Fools, Dance» την ίδια στιγμή που το κοινό είχε λατρέψει την ερμηνεία του απέναντι στη Norma Shearer στην ταινία «Free Soul» την ίδια περίοδο, ενώ το 1932 όλα τα βλέμματα στράφηκαν επάνω του στην ταινία «Red Dust» όπου συμπρωταγωνιστούσε με την μοναδική Ρϊτα Χέϊγουορθ.

Η ερμηνεία του στην ταινία «It Happened One Night», την οποία γύρισε το 1934 με την Columbia όταν η MGM τον δάνεισε ως τιμωρία για την άρνησή του να κάνει ένα ρόλο που του έδινε, στάθηκε από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του καθώς του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού με αποτέλεσμα το 1937 να αποτελεί τον βασιλιά των κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλυγουντ καθώς το όνομά του σε κάθε ταινία που εμφανιζόταν αποτελούσε σίγουρη εισπρακτική επιτυχία.

Λίγο αργότερα, το 1939 θα έρθει ο πιο γνωστός ρόλος της καριέρας του που του χάρισε διαχρονική και διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ο ρόλος δεν ήταν άλλος από εκείνον του Rhett Butler δίπλα στην Σκάρλετ Ο’ Χάρα την οποία υποδύθηκε η Βίβιαν Λι στην επική και διαχρονική ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Η ατάκα του Gable στην περιβόητη τελευταία σκηνή ‘Frankly my dear, I don’t give a damn’ έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου ως μία από τις πιο δημοφιλείς σκηνές.


Το 1939 όμως ο Gable θα χωρίσει και από την δεύτερη σύζυγό του καθώς απέκτησε παιδί με την ηθοποιό Loretta Young, την οποία είχε γνωρίσει στην ταινία «Call of the Wind» νωρίτερα το 1935.
Ωστόσο, ποτέ δεν παντρεύτηκε με την Young αλλά τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε τον επόμενο γάμο του αυτή τη φορά με την ηθοποιό Carole Lombard. Το ζευγάρι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείτο το χρυσό ζευγάρι του Χόλυγουντ. Δυστυχώς, το 1942 η τραγωδία θα χτυπούσε την οικογένειά τους καθώς η Lombard σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου.

Μετά τον πόλεμο, ο Gable επέστρεψε στην μεγάλη οθόνη κρατώντας και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο αν και ο χαμός της γυναίκας του ήταν έκδηλο, σύμφωνα με κάποιους, ότι τον είχε καταβάλει.

Αν και η πορεία του τις δεκαετίες του 1940 και 1950 δεν είχαν την ίδια λάμψη με τα προηγούμενα χρόνια του στον κινηματογράφο, ο ίδιος εξακολουθούσε να αποτελεί μια ασφαλή επιλογή πρωταγωνιστή για μια επιτυχημένη ταινία. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στο μοναδικό και ιδιαίτερο χαμόγελο του Gable.


Η προσωπική του ζωή όμως θα αλλάξει και πάλι πορεία όταν το 1949 θα παντρευτεί με την χήρα του Douglas Fairbanks, Silvia Ashley αλλά ο γάμος τους θα διαλυθεί το 1952 για να ακολουθήσει ο γάμος του με την επόμενη του σύζυγο, Kay Williams με την οποία είχαν και παλιότερα σχέση. Ο Gable θα μείνει δίπλα της και θα σταθεί και στα δύο παιδιά της που βρήκαν στο πρόσωπό του έναν δεύτερο πατέρα.

Η τελευταία κινηματογραφική παρτενέρ του δεν είναι άλλη από την μυθική πλέον μορφή της Μέριλιν Μονρόε. Ο ρόλος του ατίθασου καουμπόι που έπαιξε δίπλα της στην ταινία του 1961 «The Misfits»θα αποτελέσει και τον τελευταίο του ρόλο. Λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων το πιο έξυπνο αντρικό χαμόγελο του Χόλυγουντ θα άφηνε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή, ενώ η γυναίκα του Kay θα έφερνε λίγους μήνες αργότερα στον κόσμο το πρώτο τους παιδί το οποίο και ονόμασε John Clark Gable.
 http://www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More