8 Οκτ 2012

Τον προεδρικό θώκο της Βενεζουέλας ξανακέρδισε ο Τσάβες

Άλλα έξι χρόνια στην ηγεσία της Βενεζουέλας έδωσαν στον Ούγκο Τσάβες οι πολίτες της χώρας: Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής τον ανέδειξαν για άλλη μία φορά νικητή με ποσοστό κοντά στο 54%, με το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων καταμετρημένο.
Μεγάλη η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία,  η οποία κύλησε χωρίς σημαντικά επεισόδια. Ο αντίπαλος του Τσάβες, ο 40χρονος Ενρίκε Καπρίλες, αναγνώρισε το αποτέλεσμα και κάλεσε σε ενότητα.
Στο κέντρο του Καράκας, οι υποστηρικτές του προέδρου πανηγύρισαν με πυροτεχνήματα και κόρνες την νίκη του Τσάβες στην πιο δύσκολη μέχρι στιγμής εκλογική του αναμέτρηση -και η έκβαση της οποίας του δίνει το πράσινο φως να συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει.
Οι εμφανίσεις τους Τσάβες, που πάλεψε με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο, ήταν λιγότερες σε αυτήν την εκλογική μάχη από ό,τι τις προηγούμενες φορές, αλλά η κινητοποίηση στην εκστρατεία του -που βασίζεται ιδιαίτερα στην ενεργή συμβολή των υποστηρικτών του, των «Τσαβίστας»- αντιστάθμισε την όποια «έλλειψη». Η συμμετοχή τις εκλογές ανέβηκε στο εντυπωσιακό 81%, έναντι 74% το 2006. Το προβάδισμα του Τσάβες φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στις εννέα μονάδες καθώς ο Καπρίλες κυμαίνεται στο 45% -αρκετά χαμηλότερο του «αέρα» του 27% με τον οποίο ο Τσάβες είχε αναδειχθεί νικητής το 2006, και πάλι όμως ισχυρότατο για έναν πολιτικό που κυριαρχεί στη χώρα για 14 χρόνια.

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήρθε μέσω twitter: «Ευχαριστώ, αγαπημένε μου λαέ! Ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω ο Μπολιβάρ!» ανάρτησε στο λογαριασμό του ο Τσάβες. Με τον ίδιο τρόπο έδωσε και τα πρώτα συγχαρητήρια από το εξωτερικό η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερντάντες, που ανάρτησε στο δικό της λογαριασμό: «Η νίκη σου είναι και δική μας νίκη, νίκη της νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής». 

Αναγνωρίζοντας την ήττα του και συγχαίροντας τον Τσάβες, ο Καπρίλες ευχαρίστησε τους πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν: «Αν ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις» είπε χαρακτηριστικά ο 40χρονος Καπρίλες από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Συμβάλλαμε στο να ανοίξει ένας δρόμος και αυτός ο δρόμος βρίσκεται μπροστά μας, δεν θα αφήσω μόνη σχεδόν τη μισή χώρα» επισήμανε. «Στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο οράματα και το να είσαι καλός πρόεδρος σημαίνει πως εργάζεσαι για να είναι ενωμένος ο λαός της Βενεζουέλας», ανέφερε, καλώντας «αυτόν που κράτησε την εξουσία να σεβαστεί και να υπολογίσει τη βούληση περίπου της μισής χώρας που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More