15 Ιουν 2012

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones σε BBB+

Την υποβάθμιση της Γαλλίας σε BBB+ από A- με αρνητικό outlook ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η χώρα θα βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στη χρηματοδότηση της.
Ο μικρότερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υιοθετεί  πολύ πιο αυστηρή στάση στην αξιολόγηση της Γαλλίας σε σύγκριση με τους τρεις μεγαλύτερους οίκους.
Η Standard & Poor΄s αξιολογεί την Γαλλία σε ΑΑ+, έξι βαθμίδες πάνω από τον Egan-Jones, ενώ η Moody΄s και η Fitch διατηρούν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ.
Στην ανάλυση του ο Egan-Jones σημειώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Γαλλία κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του κόστους δανεισμού που έπληξε άλλες χώρες όπως την Ιταλίας και την Ισπανία.
Σημειώνει ωστόσο ότι η επιδείνωση των πιστωτικών μεγεθών σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα.
"Ένα στοιχείο που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η υγεία των γαλλικών τραπεζών: τα περιουσιακά στοιχεία στις πέντε μεγαλύτερες φτάνουν το 282% του γαλλικού ΑΕΠ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος και προσθέτει: "Δεδομένης της τάσης για στήριξη των τραπεζών, η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίσει σημαντικές υποχρεώσεις".
Η Γαλλία αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει αυξημένα κόστη στη βοήθεια για να καλυφθούν οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει.
Το χρέος της Γαλλίας έχει πλέον ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από 73% μόλις το 2007, σημειώ νει ο Egan-Jones.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More