17 Απρ 2012

Οι αγορές δεν έχουν "μυριστεί" ακόμη γαλλικές και ελληνικές εκλογές

Της Jessica Mead

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα σε λιγότερο από ένα μήνα μπορεί να επιφυλάσσουν περιπέτειες για το ευρώ και τα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης, αλλά αν οι αγορές ανησυχούν, τουλάχιστον δεν το δείχνουν μέχρι στιγμής.

Παραμένει ασαφές εάν αυτή είναι μία ένδειξη ότι η αγορά ξεχειλίζει από αυταρέσκεια, λένε όσοι ασχολούνται με τα πράγματα. Ανεξάρτητα από τις επικείμενες εκλογές, ανησυχίες για την ευρωζώνη έχουν επανεμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του αβέβαιου κλίματος που έχει δημιουργήσει η αδυναμία της Ισπανίας να οργανώσει τα οικονομικά της.


Αλλά προς το παρόν, οι «μετρητές» του φόβου για την οικονομία δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν χάνουν τον ύπνο τους για τις εκλογές, που θεωρητικά μπορούν ακόμα και να καταποντίσουν το μεγάλο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης από τη δημοσιονομική κρίση και έτσι να βλάψουν το ενιαίο νόμισμα.

Στις αγορές συναλλαγματικών παραγώγων, το κόστος αγοράς προστασίας έναντι πιθανής κατρακύλας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο τον επόμενο μήνα παραμένει κοντά στα χαμηλά πολλών ετών που είδαμε στα τέλη Μαρτίου. Αλλά και τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης  παρά της ανόδου του ευρώ έναντι της στερλίνας την ίδια περίοδο επίσης δεν απαιτούν premium.

Εν τω μεταξύ, η διαφορά στην απόδοση των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων υπερ-ασφαλών γερμανικών ομολόγων έχει ανέβει σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία τον Ιανουάριο καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ισπανίας.

Όμως, στο 1,3% περίπου που διαμορφώνεται σήμερα, απέχει ακόμη από το 1,9% ή περίπου τόσο που είδαμε στα τέλη του περασμένου χρόνου και έχει βασιστεί περισσότερο στην ισχυρή επίδοση των γερμανικών ομολόγων παρά στις ανησυχίες λόγω εκλογών  που ωθούν σε άνοδο το premium που απαιτείται για την διακράτηση γαλλικών ομολόγων.

Μία εξήγηση για την σχετικά υποτονική αντίδραση της αγοράς μέχρι σήμερα είναι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία έχουν πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι γαλλικές και ελληνικές κάλπες.

"Τα πολιτικά πρόσωπα που θα εκλεγούν, όποια κι αν είναι αυτά, θα πρέπει να υποκύψουν στην οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο ελευθερίας στις κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα για την αγορά", είναι η άποψη του Thomas Kressin, επικεφαλής του τμήματος ξένου συναλλάγματος στην Ευρώπη της Pacific Investment Management Co, ή αλλιώς Pimco, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολογιακών fund στον κόσμο.

Αλλά για τον Simon Derrick, ανώτερο αναλυτή νομισματικής στρατηγικής στην BNY Mellon στο Λονδίνο, οι παίκτες της αγοράς δεν έχουν ακόμη αρχίσει να σκέφτονται τις γαλλικές προεδρικές και ελληνικές βουλευτικές εκλογές καθώς προσπαθούν να ηρεμήσουν μετά από μια πολύμηνη ταραχώδη περίοδο όπου, με επικρεμάμενη την απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας, τους απασχολούσαν θέματα όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

«Είχαν πέσει τόσα πολλά στο κεφάλι μας το πρώτο τρίμηνο που ο κόσμος δεν βρήκε ακόμα την ευκαιρία να κοιτάξει τι υπάρχει μετά», είπε ο Derrick.

Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, λένε οι αναλυτές.

Στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι στις 22 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο κορυφαίων στις 6 Μαΐου εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο. Εκτός απροόπτου, στο δεύτερο γύρο θα δούμε τον γνωστό μας Nicolas Sarkozy να κονταροχτυπιέται με τον σοσιαλιστή Francois Hollande.

Την Τετάρτη θυροκολλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυσή της και την προκήρυξη εκλογών για την 6η Μαΐου.

Ο κίνδυνος εδώ είναι βρίσκεται σε ένα κατακερματισμένο αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε μία πολυκομματική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει μικρότερα, πιο εξτρεμιστικά κόμματα, τα οποία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα κόμματα, δεν έχουν δώσει γραπτές δεσμεύσεις για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων και την τοποθέτηση της Ελλάδας σε μία πιο βιώσιμη βάση. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και να φέρει ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια χρεωκοπίας.

«Η απουσία ισχυρής κυβέρνησης δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αποφασιστική δράση ή τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Brown Brothers Harriman.

Έπειτα, υπάρχει η Γαλλία, όπου ο υποψήφιος Hollande έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Ιανουάριο με στόχο το «μάζεμα» του χρέους στην περιοχή και ένα πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων. Η συμφωνία μεταξύ των 25 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να απασχολεί τις αγορές η πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου», δηλώνει  ο Alastair Newton, ανώτερος πολιτικός αναλυτής της Nomura.

Τις τελευταίες εβδομάδες το προβάδισμα Hollande δείχνει ασταθές. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Ipsos έδειξε τον Sarkozy να προηγείται ελαφρώς του Hollande στον πρώτο γύρο. Αλλά η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ακόμη τον Hollande να κερδίζει άνετα στον δεύτερο γύρο με 55% των ψήφων.

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More