19 Απρ 2012

Στο τραπέζι μειώσεις μισθών έως 10%


Συνάντηση με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση των μισθών και ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επιχειρούν σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων θα προτείνουν μια μείωση μισθών της τάξης του 7%-10% με την ταυτόχρονη κατοχύρωση για τους εργαζομένους του 13ου και 14ου μισθού αλλά και των επιδομάτων. Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιμένοντας, όπως λένε, τους εργοδότες να ανοίξουν εκείνοι πρώτοι τα χαρτιά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας του εμπορίου δεν έχει λήξει και μαζί με τη μετενέργεια θα είναι σε ισχύ έως τον Μάιο του 2013, ωστόσο οι εκπρόσωποι των εμπόρων, όπως λένε, θεώρησαν ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με μια σύμβαση σε ισχύ, ώστε να αποφευχθεί ένας Αρμαγεδδών στην αγορά εργασίας, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών καθώς μέχρι σήμερα από τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει για καμία δεν έχει ξεκινήσει καν διάλογος.
«Θέλουμε να αποφύγουμε τον εκφυλισμό των κλαδικών συμβάσεων. Η κατάσταση στην αγορά σίγουρα δεν είναι όπως πέρυσι και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι, αν και οι δυο πλευρές αναλογιστούν την κατάσταση που επικρατεί, θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και για τις δυο πλευρές», λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ο κλάδος του εμπορίου απασχολεί περίπου 700.000 εργαζομένους και η κλαδική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο αποτελεί τη μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.
«Εκτιμούμε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα δώσει ένα μήνυμα στο σύνολο της αγοράς. Στόχος είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι, άλλωστε, και οι πελάτες της αγοράς. Οι πραγματικές συνθήκες επιβάλλουν να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.
Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κίνδυνο φυσικά να χαθούν και οι θέσεις εργασίας, δίνοντας ως παράδειγμα το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με μέσο όρο πτώσης τζίρου 30% έως 45% για το 2011.
«Εκτιμώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, φρονούμε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να συζητηθούν και να εξευρεθούν από κοινού λύσεις προβλέποντας τις εξελίξεις έτσι ώστε να αρθεί η σύγχυση και να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες και οι στρεβλώσεις. Να μην επικρατήσουν ο πανικός και το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" που θα οδηγήσει σε ραγδαία υποχώρηση μισθών. Σε ελάχιστους μήνες από σήμερα, εφόσον δεν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις, η συντριπτική πλειονότητα των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα κυμαίνεται στα όρια των μειωμένων κατώτατων αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ολες οι κλαδικές αμοιβές σταδιακά θα συντείνουν προς αυτά τα όρια και αυτό θα πρέπει να προλάβουμε», τονίζει ο κ. Κορκίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More