2 Μαρ 2012

«Εφυγε» ο Λούτσιο Ντάλα

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή, ο κορυφαίος ιταλός τραγουδοποιός Λούτσιο Ντάλα, λίγες μόνο ημέρες πριν τα 69α γενέθλιά του.

«Εφυγε» ο Λούτσιο Ντάλα
Σοκ έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος του Λούτσιο Ντάλα, ο οποίος υπέστη έμφραγμα σήμερα στην Ελβετία, όπου βρισκόταν για μια σειρά συναυλιών.
Ο ιταλός τραγουδοποιός από την Μπολόνια, έμοιαζε να είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα χθες έδωσε κανονικά την προγραμματισμένη συναυλία της τουρνέ. Ο Ντάλα σηκώθηκε σήμερα το πρωί, πήρε πρωινό, έκανε μερικά τηλεφωνήματα και ο πόνος τον χτύπησε ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση.
«Ω όχι…έλα όχι…δεν μπορώ να το πιστέψω, πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω» έγραψε στο twitter ο δημοφιλής τραγουδιστής, Jovanotti, ενώ ο σταρ Eros Ramazzotti τον αποχαιρετά με ένα λιτό: «Γειά σου, μεγάλε Λούτσιο».


Ο Λούτσιο Ντάλα στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Αυτή ήταν και η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.
Ο Λούτσιο Ντάλα στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Αυτή ήταν και η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.
«Μιλήσαμε χθες, ήταν ακμαιότατος» επαναλάμβανε συγκλονισμένος ο Ρομπέρτο Σέρα, παλιός φίλος του Λούτσιο Ντάλα και φωτορεπόρτερ, ο οποίος αδυνατούσε να πιστέψει την είδηση. «Δεν είναι δυνατόν, μου τηλεφώνησε χθες βράδυ, ήταν πολύ καλά, ήταν ευτυχής, ήρεμος, ευχαριστημένος και συμφιλιωμένος με τον εαυτό του» λέει ο Σέρα.
Είναι «τεράστιος ο πόνος…Σταματήσαμε τα γυρίσματα (στην Ρώμη)…μείναμε άφωνοι, πραγματικά σαστισμένοι…Μιλούσαμε σχεδόν καθημερινά» λέει φίλος του Ντάλα, ο σκηνοθέτης Πούπι Αβάντι, ο οποίος δακρυσμένος, θυμάται τον φίλο του Λούτσιο ως ένα τεράστιο μουσικό ταλέντο, έναν καλό και γενναιόδωρο άνθρωπο που είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε, να κάνουμε παρέα μαζί του, να τον αγαπάμε».
La Stampa
La Stampa

Ποταμός στα σχόλιά της και η πολύ δημοφιλής τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι:
«Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι η είδηση της απώλειας είναι αληθινή…Ο Λούτσιο είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που με είδε να τραγουδώ σε ένα εστιατόριο στην Μπολόνια όταν ήμουν 8 ετών και δεν μπορώ να ξεχάσω το χάδι του στα μαλλιά μου και τα ωραία, ενθαρρυντικά του λόγια. Στάθηκε στοργικά δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια…Σημάδεψε την ιστορία της ιταλικής μουσικής και κουλτούρας για πάντα. Ciao Luciο, ευτυχώς θα μείνεις μαζί μας με το ταλέντο σου και τις καινοτόμες, αλλά κυρίως συναισθηματικές ιδέες» γράφει η Παουζίνι στο διαδίκτυο.
Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)

Συγκινημένη και η Νικολέτα Μαντοβάνι, η χήρα του Λουτσιάνο Παβαρότι, που με τρεμάμενη φωνή λέει: «Είμαι σοκαρισμένη…Ο Λούτσιο ήταν πολύ καλός φίλος του Λουτσιάνο, ένας τεράστιος καλλιτέχνης και ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος με μια τεράστια ευαισθησία, ο οποίος μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές…Δεν μπορώ να το πιστέψω».
Την θλίψη του εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος
«Καλλιτέχνης με δυνατή και αυθεντική φωνή που συνέβαλε στο να ανανεωθεί και να προωθηθεί το ιταλικό τραγούδι στον κόσμο…Υπήρξε ένας καλλιτέχνης που αγαπήθηκε από τόσους Ιταλούς διαφορετικών γενεών» ήταν το μήνυμα του Ιταλού προέδρου Τζ. Ναπολιτάνο.

Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)
«Θεατρικός, αλλά επίσης βαθύτατα ποιητικός στην μακρά του καριέρα. Ο Λούτσιο Ντάλα τραγούδησε την καθημερινή ζωή, τον έρωτα, την Ιταλία... (που) σήμερα χάνει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και σημαντικά της τέκνα» σχολίασε ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Ρενάτο Σκιφανι.
«Λούτσιο, χρόνια φιλίας. Μια πλημμυρίδα αναμνήσεων. Δεν είναι δίκαιο, όχι» λέει ο κεντροαριστερός πολιτικός Βάλτερ Βελτρόνι.
«Αντίο Λούτσιο Ντάλα, θα θυμόμαστε για πάντα τα όμορφα τραγούδια σου» είναι το μήνυμα του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι. «Ένας αγαπημένος φίλος, ένας φίλος της Απουλίας…Θα παραμείνει στις καρδιές μας» λέει ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Νίκι Βέντολα.
Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)

Τα αξέχαστα τραγούδια

Ο Ντάλα αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων το «L'anno che verrà» (Caro amico ti scrivo) και το αξέχαστο «Caruso» (Te voglio bene assai ma tanto tanto bene sai) που ερμηνεύτηκε και από άλλες μεγάλες φωνές, όπως ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Αντρέα Μποτσέλι.

Ο κορυφαίος καλλιτέχνης έγραψε επίσης μουσική για ταινίες, είχε ανοίξει γκαλερί στην Μπολόνια, διήυθυνε συμφωνικές ορχήστρες, ενώ βοήθησε και πολλούς νέους να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο χώρο της μουσικής, μέσω της δικής του δισκογραφικής εταιρείας Pressing S.r.l.
Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)
Ο ιταλός τροβαδούρος, ο οποίος στις 4 Μαρτίου θα έκλεινε τα 69, είχε δηλώσει πρόσφατα:«Ο θάνατος είναι μόνο η αρχή της δεύτερης πράξης».

Οι κυριότεροι σταθμοί στη ζωή του
Ο διεθνούς φήμης Ιταλός τραγουδοποιός Λούτσιο Ντάλα γεννήθηκε στη Μπολόνια, στη βόρεια Ιταλία, στις 4 Μαρτίου του 1943.

Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)
Από μικρός, σύχναζε στην καθολική ενορία της συνοικίας του και ο γνωστός καλόγερος των Καπουτσίνων, πατέρας Πιο, τον συμβούλευσε «να σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική, διότι, το πάθος αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην κόλαση». Ο Λούτσιο, όμως, δεν συμμορφώθηκε και αποφάσισε, μάλιστα, να μάθει να παίζει κλαρινέτο και φυσαρμόνικα.
Η φωνή του αποκάλυψε αμέσως τζαζ αποχρώσεις και το πρώτο συγκρότημα, στο οποίο τραγούδησε, ονομαζόταν «Reno Jazz Gang».

Έγινε γνωστός το 1963, με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ τραγουδιού Cantagiro, που άγγιξε ολόκληρη την Ιταλία και παραγωγό τον γνωστό τραγουδιστή Τζίνο Πάολι. Σύμφωνα με τους κριτικούς μουσικής, οι δυο πρώτοι δίσκοι του δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία.

Corriere della Sera (olycom)
Corriere della Sera (olycom)
Το 1966, η επιτυχία και η κατάκτηση του μεγάλου κοινού συνέπεσαν με τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο και την εγκατάλειψη της μουσικής τζαζ. Την ίδια χρονιά, ο θυρωρός γνωστού ξενοδοχείου της Ρώμης, δεν τον άφησε να μπει στην αίθουσα όπου διεξαγόταν το «Φεστιβάλ των Τριαντάφυλλων», διότι θεώρησε ότι επρόκειτο για άστεγο, λόγω της «εναλλακτικής του εμφάνισης».
Κέρδισε, όμως, το βραβείο κριτικής με το τραγούδι «Il Cielo» (Ο Ουρανός). Ακολούθησαν, από το 1971 κι έπειτα, οι πρώτες μεγάλες του επιτυχίες του: «4 Μαρτίου 1943», «Piazza grande», «Ιl Gigante e la bambina» (Ο Γίγαντας και το κοριτσάκι) και το «Itaca» (Ιθάκη).
Από το 1974 έως το 1977, συνεργάστηκε με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι, στο πλαίσιο της «κοινωνικά στρατευμένης μουσικής» και ανέπτυξε καλλιτεχνική δράση που, σύμφωνα με τους κριτικούς, θύμιζε εκείνη του ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντάριο Φο, κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Από το 1977, ο Ντάλα άρχισε να γράφει και τους στίχους των τραγουδιών του. Συνεργάστηκε και πραγματοποίησε περιοδείες με τον τραγουδοποιό Φραντσέσκο Ντε Γκρεγκόρι και ηχογράφησε το θρυλικό «Caruso», το γνωστότερο, ίσως, τραγούδι του, με το οποίο πούλησε πάνω από οκτώ εκατομμύρια δίσκους.
Το 1989, ξεκίνησε νέα συνεργασία με τον Τζiάνι Μοράντι και το τραγούδι του «Attenti al lupo» σημειώνει νέο ρεκόρ πωλήσεων.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1999, με τον δίσκο «Ciao», «εξηγεί» το πόσο αμήχανα και δύσκολα ένοιωθε λόγω της συμμετοχής της Ιταλίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, στη Σερβία.
Ο Λούτσιο Ντάλα συνέθεσε επίσης μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ συμμετείχε στον σχεδιασμό επιτυχημένων εκπομπών. «Μιλώντας» στους αναγνώστες της εφημερίδας «La Repubblica» είχε ανακοινώσει ότι «ετοίμαζε ένα νέο καλλιτεχνικό σχέδιο, αφιερωμένο στον Μιχαήλ Άγγελο». Δεν πρόλαβε όμως, να το ολοκληρώσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More