12 Φεβ 2012

Ηλεκτρονικό τσιγάρο : «Καλό» ή «κακό»;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης σχετικά με την επίπτωσή του στην υγεία του ανθρώπου
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης σχετικά με την επίπτωσή του στην υγεία του ανθρώπου  


Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται στην Ελλάδα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Από πολλούς θεωρείται ως τρόπος καπνίσματος του μέλλοντος, καθώς προβάλλεται ως «υγιεινός» τρόπος απαλλαγής από το «κλασικό» τσιγάρο.
Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του ξεκίνησε από το 2006 και στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 2008, ο αριθμός πλέον των χρηστών αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

Ωστόσο, οι απόψεις για τις επιπτώσεις του στην υγεία διαφέρουν καθώς υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι είναι αντίθετοι στη χρήση του, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να «αθωώνουν» τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι μέχρι τώρα απόπειρες προσέγγισης και αποσαφήνισης του θέματος, έχουν περιοριστεί στην μελέτη των άμεσων συνεπειών του «ηλεκτρονικού» καπνίσματος στον οργανισμό και όχι στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.



Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή που εξωτερικά μοιάζει αρκετά με το «κλασικό» τσιγάρο. Αποτελείται από την μπαταρία, τον ατμοποιητή και το φίλτρο μέσα στο οποίο βρίσκεται η νικοτίνη, αν αυτό είναι επιθυμητό, και το υγρό, το οποίο ο ατμοποιητής του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξατμίζει για να παραχθεί ο καπνός.

Το αναλώσιμο φίλτρο δίνει στον χρήστη του ηλεκτρονικού τσιγάρου την αίσθηση του καπνίσματος και μπορεί να περιέχει νικοτίνη σε ποσοστό, ανάλογα με το είδος, από 4 έως 6%, φυτική γλυκερίνη, νερό και διάφορα αρωματικά.


Η νικοτίνη βρίσκεται σε υγρή μορφή και ανάλογα με το ποσοστό της, τα φίλτρα διακρίνονται σε υψηλής, μέτριας και μικρής ποσότητας. Υπάρχει και η δυνατότητα στο φίλτρο να μην εμπεριέχεται καθόλου νικοτίνη.


Χωρίς την άδεια του ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), στις αρχές Δεκεμβρίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά, χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου του ΕΟΦ».

Ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγηθεί από τον ΕΟΦ καμία άδεια και ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα, με την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, ώστε να αξιολογηθούν από τον Οργανισμό.


Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι χωρίς άδεια και άρα παράνομα, ενώ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης δεν είναι εγκεκριμένα και επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια τους.


Μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Λίγες ημέρες αργότερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας για το αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία των χρηστών. Η έρευνα έγινε από την επιστημονική ομάδα του Δρ Ανδρέα Φλουρή, ερευνητή στη Φυσιολογίας του Περιβάλλοντος.

Ο Δρ Φλουρής επισημαίνει ότι «
καταρχήν πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό άμεσα, δηλαδή μέσα σε μία ώρα αμέσως μετά τη χρήση του. Αυτό που προέκυψε από την έρευνα μας είναι ότι με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλείται απόφραξη των αναπνευστικών αεραγωγών, δηλαδή των πνευμόνων, όμως σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κοινό τσιγάρο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, όχι τόσο λόγο της νικοτίνης, αλλά άλλων ουσιών που εμπεριέχονται. Να επαναλάβω ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες και όχι τις μακροπρόθεσμες οι οποίες ακόμα είναι προς διερεύνηση».

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Από τη μεριά τους, οι έμποροι του ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστηρίζουν ότι τοξικολογικές μελέτες αναφέρουν πως πρόκειται για μία ασφαλή μορφή καπνίσματος και ότι για όσους το προτιμούν μειώνονται οι κίνδυνοι για παθήσεις που οφείλονται στο κάπνισμα. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν επηρεάζονται οι γύρω από τους καπνιστές.

Παράλληλα, τονίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα νέο μέσο απόλαυσης της αίσθησης του καπνίσματος και ότι πρόκειται για το καλύτερο και ασφαλέστερο υποκατάστατο του τσιγάρου και βοηθάει τον καπνιστή να ελαττώσει, πολλές φορές και να το κόψει, χωρίς να βλάπτει ούτε τον ίδιο, ούτε να γεννά παθητικούς καπνιστές.


Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουν ότι όποιος δεν είναι καπνιστής μπορεί να ξεκινήσει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αντιθέτως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση ειδικότερα από άτομα κάτω των 18 ετών, από εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους έχουν εθιστεί πολύ στον καπνό του τσιγάρου και επιζητούν έναν τρόπο να το ελαττώσουν ή ακόμα και να απαλλαγούν από αυτό.


Στα πλεονεκτήματά του, οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού καπνίσματος εντάσσουν και τον παράγοντα «οικονομικό κόστος», καθώς υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ πιο φθηνό σχέση με το κοινό τσιγάρο.


Ανεξέλεγκτη η εμπορική διάθεση στην Ελλάδα

Ωστόσο, οι έμποροι επισημαίνουν ότι ήδη στην αγορά έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη διακίνηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο πλέον σωστός και ασφαλής τρόπος για να προμηθευτεί κάποιος ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι είτε μέσω διαδικτύου, είτε από τα ειδικά εμπορικά καταστήματα που ανήκουν σε επώνυμες εταιρείες.

Υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο ο καθένας μπορεί να πουλάει χωρίς άδεια ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Ισχυρίζονται ακόμα ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του «κλασικού», οπότε οι καπνοβιομηχανίες, παγκοσμίως, φοβούνται την ευρεία εξάπλωση του σε βάρος των δικών τους συμφερόντων.


Η άποψη των καπνιστών

Θετική είναι η άποψη των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς όπως λένε είναι άοσμο, δεν αφήνει κατάλοιπα, όπως αποτσίγαρα και στάχτες, απαλλάσσει από σπίρτα, τασάκια και αναπτήρες.

Ο Μάριος, χρόνιος καπνιστής δηλώνει: «έχω ξεκινήσει να καπνίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο εδώ και ενάμιση μήνα και ακόμα τουλάχιστον δεν μου λείπουν τα παλιά μου τσιγάρα».


Ο Αλέξανδρος, που δηλώνει παλιός και μανιώδης καπνιστής, λέει ότι «από τότε που άρχισα να κάνω το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχω περιορίσει σημαντικά το παραδοσιακό κάπνισμα και πιστεύω με τον καιρό θα πετάξω το πακέτο στα σκουπίδια».


Και ο Βαγγέλης πιστεύει ότι σύντομα θα σταματήσει το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. «Η αλήθεια είναι ότι από τότε που άρχισα τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχω ελαττώσει το κάπνισμα, αλλά ακόμα είναι αρκετές οι φορές που αναζητώ τα παλιά μου τσιγάρα, ο οργανισμός μου δηλαδή, και αναγκάζομαι να καπνίσω», λέει.


Η Ελένη είναι καινούργια χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και δηλώνει: «Έχω λίγες μέρες που άρχισα το ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν μπορώ ακόμα να πω με βεβαιότητα αν θα με κάνει να κόψω το κάπνισμα. Ωστόσο τις τελευταίες 3 ημέρες το έχω μειώσει αισθητά».

health.in.gr, ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More