15 Δεκ 2011

Η τρόικα ζητά μείωση του εργατικού κόστους

Ισχυρές πιέσεις για μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους ασκεί η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας, παρέχοντας χρονικό περιθώριο έως τον Ιανουάριο, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής της με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Κατά την εν λόγω συνάντηση, οι τροικανοί έθεσαν επί "τάπητος" ζήτημα μείωσης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και θέμα κατωτάτων ορίων αμοιβών. 
Επιπλέον, ζήτησαν στοιχεία για το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στις πρώην ΔΕΚΟ, την πορεία των μειώσεων των μισθών, την εφαρμογή των νόμων για τα εργασιακά, τη διαιτησία, την προσωρινή εργασία κ.ά.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά στον 13ο και 14ο μισθό.

"Είμαστε σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όμως, αποκλείουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ΕΓΣΣΕ καθώς το θέμα αυτό αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, μια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου", είπε ο κ. Κουτρουμάνης.
Ο υπουργός Εργασίας, παρουσία του υφυπουργού Ι. Κουτσούκου, της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα και της γγ Α. Στρατινάκη, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι βασικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ήδη οι μισθοί μειώνονται από τις ατομικές συμβάσεις και μετά την ψήφιση του άρθρου 37 και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το ενδεχόμενο αλλαγών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα κατώτατα όρια των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ «επαναλαμβάνει για χιλιοστή φορά ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας», τόνισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More