12 Σεπ 2011

Κλιμακώνει τις απειλές η Τουρκία: ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

«Σε περίπτωση που την 1η Οκτωβρίου η Λευκωσία αρχίσει πράγματι τις έρευνες για φυσικό αέριο, θα καταπλεύσουν στην περιοχή τουρκικά πολεμικά πλοία», απείλησε και πάλι ο Υπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, Τανέζ Γιλτίζ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φαρούκ Λόλογλου, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και, για το λόγο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να ενεργήσει, όπως είπε, κατάλληλα.



Στο μεταξύ, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η επίθεση του Ισραήλ εναντίον τουρκικού πλοίου που μετέφερε βοήθεια στους Παλαιστίνιους το 2010, αποτελεί αιτία πολέμου. Μέχρι σήμερα κάναμε υπομονή, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, αλλά από δω και πέρα, πολεμικά πλοία θα συνοδεύον πάντα την βοήθειά μας προς τη Γάζα, επανέλαβε.




Και στις Βρυξέλλες πάντως, φαίνεται ότι εκτιμούν πως η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση της κρίσης με Λευκωσία και Τελ Αβίβ. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να προσδώσει στην Άγκυρα ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Έπειτα μάλιστα από την επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Κάιρο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, απασχόλησαν έντονα τις επαφές διπλωματών και αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.




Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα περιοδεία στις πρωτεύουσες των χωρών της «Αραβικής Άνοιξης», με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο ενώ θα ακολουθήσει η Τυνησία και Λιβύη. Στόχος των επισκέψεων, η ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στο μουσουλμανικό κόσμο μετά τις ανατροπές των τελευταίων μηνών. Πάντως, προς το παρόν, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, ο Ερντογάν δεν θα επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας.



Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More