14 Σεπ 2011

Εξαρτημένοι από το ίντερνετ από 12 ετών

Ένας στους πέντε θαμώνες των ίντερνετ-καφέ είναι εξαρτημένος από το διαδίκτυο. Η εξάρτηση αυτή συνδέεται, σε πολλές περιπτώσεις, με άλλες, ιδιαίτερα επιβλαβείς εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο διαδικτυακός τζόγος. Έντονα ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το πρόβλημα «χτυπά» μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 12χρονα παιδιά εξαρτημένα από το ίντερνετ. Συνολικά, το 84% των εξαρτημένων από το διαδίκτυο είναι από 12 έως 24 ετών.


Ειδικότερα, το 21% από τους πελάτες των ίντερνετ καφέ είναι εξαρτημένοι από το διαδίκτυο. Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα (ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011) που πραγματοποιήθηκε στην Αττική. Στην έρευνα, υπεύθυνος της οποίας ήταν ο καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας κ. Χρήστος Φράγκος, συμμετείχαν 770 θαμώνες των συγκεκριμένων καταστημάτων. Όπως αναφέρει η έρευνα, εξάρτηση από το ίντερνετ είναι η κατάσταση στην οποία ο χρήστης, λόγω της υπερβολικής και ανεξέλεγκτης χρήσης του, εμφανίζει χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχει ψυχαναγκαστική διάθεση, είναι ιδιαίτερα σιωπηλός, κλείνεται στον εαυτό του, είναι εριστικός με το περιβάλλον του, έχει χαμηλή επίδοση στις σπουδές του. Σύμφωνα με την έρευνα, το 37,5% των εξαρτημένων χρηστών συχνάζει πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στα ίντερνετ-καφέ. Οι περισσότεροι (το 85%) παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, «τσατάρουν», βολτάρουν σε ιστοσελίδες ή παίζουν τυχερά παιχνίδια. Επίσης, ο ένας στους τέσσερις (το 26,5%) των εξαρτημένων στο διαδίκτυο παίρνει ναρκωτικές ουσίες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ερευνητών συγκέντρωσαν τα παιχνίδια ρόλων και ο διαδικτυακός τζόγος. Στο παιχνίδι ρόλων, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι σε όσα προβλέπονται από το «χαρακτήρα» τους και οι ενέργειες επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα, συνήθως πολύπλοκο, σύστημα κανόνων και οδηγιών. Με βάση την έρευνα, το 23% των εξαρτημένων «εξασκείται» στα παιχνίδια ρόλων για πάνω από πέντε ώρες καθημερινά.
Ως προς τον ηλεκτρονικό τζόγο, όπως αναφέρει η έρευνα, τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με κωδικούς που αγοράζονται (με πιστωτικές κάρτες των γονέων ή άλλων ή κάρτες των 10 μέχρι 500 ευρώ) είναι το casino, η ηλεκτρονική ρουλέτα, το black jack, το poker και το στοίχημα. Το 50% των πελατών των ίντερνετ-καφέ έχει παίξει τουλάχιστον μία φορά τυχερά παιχνίδια on-line, ενώ 15% έως 20% παίζουν συστηματικά (τέσσερις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον). Μάλιστα, υπάρχουν χρήστες που παίζουν τυχερά παιχνίδια έως και εννέα ώρες κάθε ημέρα, ενώ συχνά ο χρήστης δηλώνει ψεύτικη ηλικία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More