26 Ιουλ 2011

Έγκαυμα παρά το αντηλιακό; Δείτε τι κάνετε λάθος…

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό αλλά μόλις επιστρέφετε στο σπίτι από την παραλία διαπιστώνετε πώς έχετε γεμίσει εγκαύματα; Δείτε, ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού και ποια τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στην χρήση του.


Η απoτελεσματικότητα τωv αντηλιακών επηρεάζεται άμεσα από oρισμέvoυς παράγovτες πoυ σχετίζovται με τη σύvθεση και τη χρήση τoυς. Μερικoί από αυτoύς είvαι:
- τo εύρoς ακτιvoβoλίας πoυ καλύπτoυv (UVB, UVA, oρατό, υπέρυθρo).
- Η πoσότητα και η συχvότητα εφαρμoγής.
-Η σταθερότητα τωv μoρίωv, δηλαδή είvαι σταθερά τα μόρια ή μετά από λίγo υφίσταvται φωτόλυση και δεv ασκoύv τη δράση για τηv oπoία χρησιμoπoιoύvται.
-Η αvτoχή στo vερό.Όλα αυτά επηρεάζoυv άμεσα τo δείκτη πρoστασίας και μεταβάλλoυv τη δραστικότητα τωv περισσoτέρωv αvτιηλιακώv σκευασμάτωv.
Διαλέγοντας το σωστό αντηλιακό
Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που προσφέρεται. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτινών, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB.
Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας για την επιδερμίδα μας:
Το λευκό-ξανθωπό δέρμα χαρακτηρίζεται από την μεγάλη ευαισθησία του. Συνήθως δεν μαυρίζει καθόλου ή μαυρίζει πολύ δύσκολα και αναπτύσσει γρήγορα εγκαύματα. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς να καεί (αυτοπροστασία) είναι 5-20 λεπτά.
Το σύνηθες δέρμα κοκκινίζει και μαυρίζει και έχει σαν μέγιστο χρόνο αυτοπροστασίας στον ήλιο τα 20-30 λεπτά.
Το μαύρο δέρμα μαυρίζει αμέσως και δεν καίγεται. Έχει μεγάλο χρόνο αυτοπροστασίας (40 λεπτά και άνω).
Το παιδικό δέρμα είναι λεπτό και πολύ ευαίσθητο. Κοκκινίζει γρήγορα και καίγεται εύκολα. Έχει σαν μέγιστο χρόνο προστασίας τα 5 λεπτά.
Το δέρμα του μωρού μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας;
Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών (Sun Protect Factor SPF), δηλώνει πόσες φορές αυξάνουν όταν εφαρμοστούν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κοκκινίσει το δέρμα από μία συγκεκριμένη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, συγκριτικά με περιοχή του δέρματος που δεν εφαρμόστηκε αντηλιακό σκεύασμα.
Η μέτρηση του SPF, γίνεται σε εργαστήρια με τεχνητό φως και δεν είναι πάντα αξιόπιστη στην πράξη. Τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν επαρκή προστασία, τόσο από την UVB όσο και από την UVA υπεριώδη ακτινοβολία.
Περιοχές του δέρματος που εκτίθενται περισσότερη ώρα ή κάθετα στον ήλιο ή ευαίσθητες περιοχές (όπως το πρόσωπο, η μύτη και τα χείλια) χρειάζονται συνήθως αντηλιακά με υψηλότερο SPF.
Επίσης, τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αντέχουν όσο γίνεται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος και τον ιδρώτα και να είναι αισθητικά αποδεκτά, έτσι ώστε να είναι μην είναι δυσάρεστη η συνεχής (όπως χρειάζεται) εφαρμογή τους.
Σωστή χρήση του αντηλιακού
Τα αντηλιακά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των επικίνδυνων αποτελεσμάτων της έκθεσης στον ήλιο, αλλά πρέπει να συνδυάζονται με την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και την κατάλληλη ένδυση.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο δυνατή από τις 10π.μ. έως τις 4μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, η αντανάκλαση του ήλιου στο νερό αυξάνει την έκθεση μας στις υπεριώδεις ακτίνες.
Μικρές πολύτιμες συμβουλές
-Χρησιμοποιούμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά αν παραμένουμε αρκετή ώρα μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
-Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.
-Αυξάνουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας για τα παιδιά μας.
-Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας πριν την έκθεση στον ήλιο και, αν θέλoυμε vα διατηρήσoυμε πραγματική αvτιηλιακή πρoστασία, πρέπει vα επαvαλαμβάvoυμε τηv εφαρμoγή του αvά δύο ώρες, εφόσον συνεχίζεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
-Τα αντηλιακά, ακόμη και τα αδιάβροχα, υφίστανται τουλάχιστον κατά 50% μείωση της δυνατότητας προστασίας που διαθέτουν μετά από την κατάδυση στη θάλασσα ή στην πισίνα. Επομένως πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε το αντηλιακό μετά το μπάνιο. Μέσα, άλλωστε, στο νερό, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, ή μετά από εφίδρωση (παίζοντας π.χ. ρακέτες στην παραλία) η μείωση του δείκτη προστασίας κυμαίνεται από 20 έως 30%.
-Το περσινό αντηλιακό σας δεν έχει πια την ίδια αποτελεσματικότητα. Ο δείκτης προστασίας μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Καλύτερα λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε ένα καινούργιο και να αφήσετε το παλιό σας αντηλιακό για το τέλος του καλοκαιριού.
-Ας μην ξεχνάμε ότι οι εχθροί του αντηλιακού είναι ο ιδρώτας μας, το νερό και η αλμύρα της θάλασσας.
-Για τα χείλη, τα μάτια και την μύτη, σημεία που είναι πολύ ευαίσθητα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικές κρέμες οξειδίου του ψευδαργύρου.
Με την επιστημονική συνεργασία του www.iator.gr .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More