21 Ιουν 2011

Πτωτική η τάση των βάσεων σε όλα τα πεδία

Σαφώς πτωτική είναι η τάση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τη μείωση στις σχολές υψηλής ζήτησης να εκτιμάται από 200 έως και 600 μόρια. Πολύ μεγαλύτερη υπολογίζεται η πτώση -έως και τα 1.500 μόρια- σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Φυσικά, αναμένονται επιμέρους διαφοροποιήσεις στη βάση κάθε σχολής ανάλογα με τον βαθμό της ζήτησης των θέσεων της σχολής από τους υποψηφίους. Το ιδιαίτερο στοιχείο που προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι ότι για μία ακόμη χρονιά αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν τη θετική κατεύθυνση (κατά 3% φέτος σε σχέση με πέρυσι, ύστερα από το +11% το 2010 σε σχέση με το 2009) και ενώ μειώθηκαν κατά 3% οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Από την άλλη, φέτος, η εκτίμηση της πορείας των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ερώτημα παραμένει πόσοι είναι οι υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) οι οποίοι παρότι με τα μόριά τους μπορούν να εισαχθούν σε σχολές της επαρχίας με αντικείμενο της αρεσκείας τους (π. χ. Ιατρική Αλεξανδρούπολης) θα επιλέξουν τελικά -για να αποφύγουν τα έξοδα «μετανάστευσης» - σχολές της πόλης τους (π. χ. Οδοντιατρική ή Φαρμακευτική Αθηνών). Αλλος αστάθμητος παράγοντας εστιάζεται στο πλήθος των υποψηφίων, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν σχολές όπως π. χ. οι λεγόμενες καθηγητικές (φιλολογίες κ. λπ.), οι οποίες έχουν ως βασική επαγγελματική διέξοδο τον κορεσμένο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ομάδα του Ομίλου ΟΡΙΟΝ-IdEF προκύπτουν τα ακόλουθα:
- 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές σχολές): Κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης, αλλά και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, οι υψηλόβαθμες σχολές (νομικές, παιδαγωγικά τμήματα, φιλολογίες) των κεντρικών ΑΕΙ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν πτώση έως 250 μόρια. Οι βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα με αυξομειώσεις.
- 2ο και 4ο επ. πεδίο (θετικές επιστήμες, πολυτεχνεία): Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης θα οδηγήσουν τις βάσεις των κεντρικών ΑΕΙ σε πτώση περί τα 500 μόρια. Στα περιφερειακά τμήματα, η μείωση αναμένεται, κατά περίπτωση, να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια.
- 3ο επ. πεδίο (επιστήμες υγείας): Είναι πιθανό να χρειαστούν για την εισαγωγή σε ιατρική της χώρας λιγότερα από 18.500 μόρια, ύστερα από τις σταθερές πτήσεις πάνω από τα 19.000 μόρια την τελευταία δεκαετία. Αυτό προβλέπεται για την Ιατρική Θράκης (με έδρα στην Αλεξανδρούπολη) ύστερα από το πατατράκ των υποψηφίων στη Βιολογία κατεύθυνσης. Μικρότερη -έως 300 μόρια- αναμένεται να είναι η πτώση στις πλέον περιζήτητες ιατρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
- 5ο επ. πεδίο (οικονομικά): Επειδή στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας οι άριστοι υποψήφιοι μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής η μείωση των αριστούχων ήταν επίσης σημαντική (κατά περίπου 6%), οι βάσεις των οικονομικών σχολών θα κινηθούν πτωτικά, με τη μείωση να προσεγγίζει τα 500 μόρια στα κεντρικά ΑΕΙ και κοντά στα 1.000 σε περιφερειακά χαμηλής ζήτησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More