23 Ιουν 2011

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ



Την περίοδο 1941-44 διατρανώθηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αντιφασιστικός αντιιμπεριαλιστικός ένοπλος αγώνας του Ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜικού κινήματος (το οποίο σήκωσε και το κύριο βάρος της Εθνικής Αντίστασης). Ο Β παγκόσμιος πόλεμος αποτέλεσμα της όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών και προκειμένου να ανακάμψει ο καπιταλισμός από την κρίση που ο ίδιος δημιούργησε βρήκε τη χώρα μας κάτω από την <<μπότα>> του κατακτητή ( Γερμανίας – Ιταλίας ) και των ντόπιων συνεργατών τους.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο Ελληνικός λαός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καθοδηγούμενος από το ΚΚΕ, το ΑΚ, το ΣΚΕ, το ΕΛΔ, από πολιτικές προσωπικότητες (με διάθεση για αγώνα) οι οποίες συγκροτούσαν το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα αυτού το θρυλικό ΕΛΑΣ κατάφεραν να στήσουν σοβαρούς θύλακες αντίστασης στη χώρα μας καθυστερώντας έτσι τον επεκτατικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο των φασιστών.
Το έπος της ΕΑΜικής αντίστασης στην περίοδο 41-44 έγραψε με το αίμα των παιδιών του Ελληνικού λαού τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας (το οποίο αγωνίζονταν για την απελευθέρωση της χώρας, ισότητα, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη). Οι νεώτερες γενεές έχουμε καθήκον να παραδειγματιζόμαστε από το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Να υψώσουμε κι εμείς το ανάστημα μας για τη συνέχιση των διεκδικήσεων εκείνου του κινήματος. Τα συνθήματα της ΕΑΜικής Αντίστασης όπως λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική ισότητα είναι επίκαιρα ακόμη και τώρα. Οι νέες γενιές πρέπει να αντισταθούμε στα διάφορα κέντρα που επιχειρούν συστηματικά να αποσιωπήσουν ή να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Πρέπει να αντισταθούμε στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να γραφτεί η ιστορία όπως βολεύει τους ιμπεριαλιστές παραποιώντας τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
Σήμερα που πλήττεται η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού από τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του με πρόσχημα την κρίση, είναι χρέος να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας κλέβουν τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας.
Πέρασαν 67 χρόνια από την 22 Ιουνίου του 1944. Ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το ιστορικό σαμποτάζ και η μάχη του σταθμού του τρένου στο Αιτωλικό από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το μπλόκο του Αιτωλικού ήταν μια από τις μεγαλύτερες ενέργειες δολιοφθοράς των ανταρτών του ΕΛΑΣ ανάμεσα σε τόσες άλλες που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας προκειμένου να καθυστερήσουν ή να ματαιώσουν την τροφοδοσία των φασιστικών κατοχικών στρατευμάτων και των ντόπιων συνεργατών τους. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελούσε επικίνδυνο εγχείρημα και τούτο γιατί οι κατακτητές είχαν μεριμνήσει για την καλύτερη φύλαξη της γραμμής του τρένου, διέθεταν μεγάλο όγκο δυνάμεων που μπορούσαν να επέμβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Μεσολόγγι, επίσης σοβαρό εμπόδιο αποτελούσε η δυσκολία διαφυγής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Παρόλα αυτά πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιήσουν το σαμποτάζ το οποίο στέφτηκε με επιτυχία.
Τιμάμε τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που με τον τιτάνιο αγώνα τους κατόρθωσαν να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στις φασιστικές δυνάμεις.
Τιμάμε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά με τα οποία εμπνέονταν το ΕΑΜικό κίνημα.
Σας καλούμε στην εκδήλωση τιμής που θα γίνει στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο σταθμό Αιτωλικού την Κυριακή 26-6-2011 και ώρα 10:00

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More