14 Μαΐ 2011

Αυξήθηκε κατά 0,8% το ΑΕΠ α' τριμήνου



   Ύστερα από περίπου δύο χρόνια συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζει για πρώτη φορά θετικό πρόσημο, καθώς τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν ανάπτυξη 0,8% το α' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 (ύφεση 2,8%).

    Τη θετική αυτή είδηση έσπευσε να ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα». Ο επίτροπος σημείωσε, ακόμη, ότι πρόκειται για μια «θετική έκπληξη», καθώς η Επιτροπή στις τελευταίες της εκτιμήσεις προέβλεπε για την Ελλάδα μικρή ύφεση το α' τρίμηνο του 2011.

    Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011, λόγω της ύφεσης του 2010, η οποία αποδείχθηκε υψηλότερη από το αναμενόμενο, αλλά και λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    «H Ελλάδα εκπλήσσει την Ευρώπη με μικρό συν», γράφει το Spiegel-online αναφερόμενο στον «θετικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2011».

    Στη βασική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, σταδιακή τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2012 (+1,1%), καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών της προβλέψεων.

    Στα αρνητικά της έκθεσης για την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που θα φτάσει το 15,3% το 2012, καθώς και για το δημόσιο χρέος, που θα φτάσει το 166,1% τον επόμενο χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More