21 Απρ 2011

Συμβουλές για το σωστό διάβασμα την περίοδο των εξετάσεων

Ας μην απατόμαστε δεν υπάρχουν ειδικές τεχνικές ώστε ο υποψήφιος αν τις ακολουθήσει να καταλήξει  σε επιτυχία, αν τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν είχε εξασκηθεί καλά. Όμως, πάντα υπάρχουν συμβουλές έστω και της τελευταίας στιγμής που θα βοηθήσουν τα παιδιά στο έργο τους.
faith-school-pupilΟι κυριότερες οδηγίες έχουν να κάνουν με: το διάβασμα χωρίς άγχος αλλά με πρόγραμμα, όχι στα ξενύχτια και τις συχνές επαναλήψεις.

- Ξεκινήστε από τα «δύσκολα». Όσο το κεφάλι σας είναι καθαρό, ξεκινήστε από τα πιο βαρετά ή δύσκολα μαθήματα. Κάντε εναλλαγή μαθημάτων για ανανέωση, όχι όμως σε συντομότερα διαστήματα από μία ώρα.
- Διαβάστε σε ευχάριστο περιβάλλον. Μελετήστε σε δωμάτιο καθαρό, τακτοποιημένο και φωτεινό ώστε να σας βοηθάει να βάζετε σε μια τάξη τη σκέψη σας.

- Πρωί θεωρία, βράδυ οι ασκήσεις.
Οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για να διαβάσουμε θεωρητικά μαθήματα, λεπτομέρειες και καινούργιες έννοιες. Οι βραδινές ώρες ευνοούν την κριτική επεξεργασία και τις ασκήσεις. Μετά τη μελέτη το βράδυ, πρέπει να προσφέρουμε στον εαυτό μας έναν καλό ύπνο αντί να ασχοληθούμε με άλλες δραστηριότητες, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τη μνήμη μας.

- Μην ξεκινάτε πριν πάρετε μια «γεύση».
Προτού ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ένα μάθημα, καλό είναι να πάρουμε πρώτα μια γενική εικόνα από αυτό. Ξεφύλλισμα, διάβασμα των τίτλων ή λέξεων που είναι τυπωμένες με έντονα γράμματα, εικόνων ή γραφημάτων είναι ένας τρόπος για να ξαναθυμηθούμε το περιεχόμενο του.

- Αφήστε τις λεπτομέρειες για το τέλος.
Κάθε υποψήφιος πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει απλά το κύριο νόημα της κάθε παραγράφου του βιβλίου, να το υπογραμμίσει, ή να το σημειώσει ανάλογα με κάθε θεματική ενότητα. Επίσης πρέπει να κάνει οτιδήποτε θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει στην κατανόηση του κειμένου. Να κολλήσει χαρτάκια στις σελίδες, σελιδοδείκτες κλπ.

- Αναζητήστε την ευχάριστη πλευρά.
Οσο δύσκολο και αν είναι κάθε μάθημα, έχει πάντα μια ευχάριστη πλευρά. Αναζητώντας για παράδειγμα εφαρμογές στην καθημερινότητα μας, η προσπαθώντας να μπείτε στην «καρδιά» του θέματος που μελετάτε. Οι ειδικοί λένε ότι η πλήρης κατανόηση ενός θέματος δίνει από μόνη της αρκετή ικανοποίηση, οπότε μην εγκαταλείπετε ποτέ

- Μικρά διαλείμματα.
Εάν αισθανθείτε πολύ κουρασμένοι σταματήστε τη μελέτη, σηκωθείτε και κάνετε κάτι ευχάριστο (όχι να δείτε τηλεόραση ή να διαβάσετε ένα βιβλίο γιατί μπορεί να σας κουράσουν περισσότερο). Αφήστε το βλέμμα σας να χαλαρώσει, φάτε κάτι ελαφρύ, αλλάξτε χώρο, ηρεμήστε για λίγα λεπτά πριν επιστρέψετε στο διάβασμα.

- Όρθια η πλάτη.
Η κατάλληλη στάση για μελέτη είναι με τη σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν πιο όρθια. Το σκύψιμο περιορίζει την αναπνοή μας αλλά και την καλή κυκλοφορία του αίματος, οπότε έχει άμεση συνέπεια στην πνευματική διαύγεια.

Διατροφή
Συνιστάται διατροφή πλούσια σε κρέας, ψάρια, αυγά, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Πριν τις εξετάσεις απαραίτητη είναι μια πορτοκαλάδα και μια μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.
Πληροφορίες: Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More