12 Απρ 2011

Πώς αδυνάτισαν 32.000 υπέρβαροι;

Η ζυγαριά έχει γίνει η καθημερινή σας συντροφιά και ο χειρότερός σας εφιάλτης. Έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Δίαιτες κάθε είδους, φιλικές συμβουλές, επαγγελματικές οδηγίες, γιατροσόφια, ασκήσεις και ότι άλλο έπεφτε κατά καιρούς στην αντίληψή σας, προφανώς δεν το αφήσατε χωρίς δοκιμή. Τα κιλά μπορεί να χάθηκαν για ένα μικρό διάστημα αλλά επέστρεψαν και μάλιστα με… ισχυρή προσαύξηση!
Τι μένει λοιπόν; Προφανώς να ακολουθήσετε τις συμβουλές κάποιου ειδικού και με τον όρο «ειδικού» αναφερόμαστε σε κάποιον που ήδη έχει χάσει έναν αξιοσέβαστο αριθμό κιλών και κατόρθωσε να διατηρήσει το βάρος του αρκετό χρόνο μετά.
Αλλά και πάλι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να «χαθούμε» στον κυκεώνα αντικρουόμενων πληροφοριών. Αν δηλαδή ρωτήσουμε κάποιον φίλο που έχασε κιλά και μας δώσει κάποιες συμβουλές ενώ παράλληλα κάποιος άλλος μας προτείνει τα εντελώς αντίθετα, υπάρχει ξανά ο κίνδυνος να περιπλανηθούμε άσκοπα σε έναν λαβύρινθο χωρίς ορατή έξοδο.
Τη λύση φαίνεται πως δίνει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την αμερικανική ένωση καταναλωτών στο περιοδικό «Consumer Reports» και η οποία μελέτησε προσεκτικά τα αποτελέσματα απώλειας βάρους 32.000 υπέρβαρων ανθρώπων.
Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως έχασαν τα κιλά όχι με αυστηρές δίαιτες αλλά με τη βαθμιαία υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.
Όταν μιλούν οι αριθμοί…
Τα νούμερα που σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Η μελέτη αποκάλυψε, πως το ¼ των εθελοντών (δηλαδή σχεδόν 8.000 άτομα) έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους και για ένα χρόνο δεν το ξαναπήραν. Από αυτούς, περίπου οι μισοί και πάλι-κοντά 4.000 άτομα έχασαν σχεδόν 17 κιλά και δεν τα ξαναπήραν για 5 χρόνια, ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου θεωρείται πως το σωματικό βάρος έχει πλέον σταθεροποιηθεί.
Χρήσιμα συμπεράσματα:
Πέρα από τα εντυπωσιακά νούμερα της έρευνας ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα αυτή. Αρχικά, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως έχασαν μόνοι τους τα κιλά χωρίς καμία απολύτως βοήθεια, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όχι μόνο τη δύναμη της θέλησης αλλά και το ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη η «εξωτερική» βοήθεια για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά.
Οι εθελοντές ανέφεραν πως προκειμένου να χάσουν αυτό το περιττό βάρος έκαναν μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Αρχικά, αύξησαν κατά πολύ τις μερίδες των λαχανικών στη διατροφή τους ενώ μείωσαν παράλληλα τα λιπαρά. Παράλληλα, αύξησαν κατά πολύ την φυσική άσκηση –ακόμη και αν αυτή περιλάμβανε ένα μισάωρο με ήπιο περπάτημα ή την χρήση σκάλας εκεί που άλλοτε χρησιμοποιούσαν το ασανσέρ.
Ένα ακόμη χρήσιμο συμπέρασμα αφορά στην αντικατάσταση λίπους με τα λεγόμενα «υγιεινά» λίπη, που εμπεριέχονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο ενώ σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών φαίνεται πως έπαιξαν και οι ασκήσεις με βάρη που όπως αποδείχθηκε βοηθούν κατά πολύ στη γρηγορότερη απώλεια κιλών.
Τέλος, μπορεί να ακούγεται χιλιοειπωμένο αλλά φαίνεται πως είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικό. Ο λόγος για τα πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, που όχι μόνο αποτελούν και τον ιδανικότερο τρόπο διατροφής αλλά και βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

1 σχόλια:

πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο...

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More